Home > Potpisivanje ugovora za dodelu seoskih domaćinstava u okviru projekta LSG 4 LAP

POTPISIVANJE UGOVORA ZA DODELU SEOSKIH DOMAĆINSTAVA
U okviru projekta LSG 4 LAP – Trajna rešenja za interno raseljena lica i povratnike kroz partnerstvo

U ponedeljak, 20. januara 2020. godine u Gradskoj upravi Grada Smedereva, a u okviru projekta LSG 4 LAP – Trajna rešenja za interno raseljena lica i povratnike kroz partnerstvo potpisani su ugovori za dodelu seoskih domaćinstava sa okućnicom za 14 porodica od čega 10 porodica interno raseljenih lica, a 4 porodice povratnika po Sporazumu o readmisiji. Dvanaest seoskih domaćinstva sa okućnicama su obezbeđena iz sredstava Evropske unije, dok je za dodatna dva sredstva obezbedio Komesarijat za izbeglice i migracije.

Dodelom seoskih domaćinstva sa okućnicom, za ukupno 14 porodica obezbeđeno je trajno stambeno rešenje, a korisnici će dobiti i po 1.500 eura u dinarskoj protivvrednosti za potrebe opremanja domaćinstva. Takođe, u narednom periodu biće potpisani ugovori i sa porodicama kojima će biti dodeljeni paketi građevinskog materijala i ekonomskog osnaživanja.

Gradonačelnica grada Smedereva dr Jasna Avramović istakla je ulogu Grada Smedereva, kao partnera na projektu, koji je obezbedio i sredstva za predfinansiranje i pružio administrativnu podršku. Gradonačelnica je poželela porodicama koje su dobile seoska domaćinstva da od nove 2020. počnu svoj život u vlastitim domaćinstvima, da se o njima brinu i žive u slozi.

Pomoćnik komesara za izbeglice i migracije, g–din Ivan Gerginov istakao je da su Smederevo i opštine Smederevska Palanka, Velika Plana i Kovin primili preko 10.000 izbeglih sa prostora bivše SFRJ, a 11.565 lica trenutno je u ovim opštinama evidentirano kao interno raseljeno. Ovako veliki broj ljudi u potrebi zahteva jako veliku predanost svih strana kako Komesarijata, lokalnih samouprava i civilnog duršva u cilju rešavanja njihovih potreba.

Predstavnik Inicijative za razvoj i saradnju (IDC), Igor Kojčić predstavio je projekat i rezultate i zahvalio se svim partnerima i korisnicima na uspešnoj saradnji.