Home > Actual > IZVEŠTAJ SA KAMPA – Međunarodni volonterski kamp Svet za školu, Tijanje, 2019.
Print Friendly, PDF & Email

IZVEŠTAJ SA KAMPA – Međunarodni volonterski kamp Svet za školu, Tijanje, 2019.

I ove godine realizovali smo još jedan međunarodni volonterski kamp u partnerstvu sa Mladim istraživačima Srbije. Nakon Sombora i Mošorina, ove godine IDC je realizovao kamp u saradnji sa Opštinom Lučani. Kamp je realizovan u selu Tijanje, a 12 volontera iz Španije, Rusije, Češke, Francuske i Srbije radilo je na uređenju seoske škole.

Prirodne lepote i pesimistična socijalna karta sela, radoznalost i gostoprimstvo lokalaca i strah od gašenja škole usled malog broja djaka, legende o čudotvornom hrastu, ukusi domaćih kolača, voća i povrća izazvali su pomešane prve utiske. Kako je vreme prolazilo, volonteri su naučili prve reči na našem jeziku, hvala, dobar dan, dobro je, nije dobro i postajali sve uigranija ekipa. Posle samo nekoliko dana zajedno činilo se kao da se već od ranije dobro poznaju i razumeju jedni druge.

Tokom kampa volonteri su okrečili školu, ofarbali stolariju i popravili i prefarbali klackalice, ljuljaške i klupice u dvorištu. Organizovali smo jednodnevni izlat u okviru kog smo posetili manastire Ovčarsko-Kablarske klisure, vozili se katamaranom kroz meandre Morave, uživali u pogledu sa vrha planine Kablar i obišli grad Čačak.

Sredstava za realizaciju kampa su obezbedili Ministarstvo omladine i sporta i privrednici opštine Lučani. Fabrike Maxima i Aurora, firma SB Brava, prodavnica Agro-ko i stolarska radionica Ružić iz Guče obezbedile su kompletan materijal. Volonteri su se odmah po dolasku okusili tradicionalne ukuse dragačevskog kraja zahvaljujući donacijama proizvoda iz mlekare Dikan kop iz Tijanja i pečenjare Šole iz Guče. Nezavisni sindikat kompanije Sloboda pokrio je troškove organizovanja jednodnevnog izleta za volontere.

Podrška lokalnim inicijativama nije izostala ni od velikih kompanija, pa je tako Carnex obezbedio donaciju paketa svojih proizvoda, ali ni od malih društveno odgovornih preduzeća, pa volonteri uživaju i u suvom voću ZaDruga, najboljem suvom voću na Balkanu prema mišljenju sudija Međunarodnog novosadskog sajma poljoprivrede!