Home > projekti > Obnova kuća i ekonomska revitalizacija za porodice pogođene poplavama
Print Friendly, PDF & Email

Avgust 2014 – Maj 2015

Naziv projekta: ‘Obnova kuća i ekonomska revitalizacija za najugroženije porodice pogođene poplavama u Srbiji’

Vrednost projekta: 3.042.000,00 EUR

 

U Šapcu, Loznici, Bajinoj Bašti, Osečini, Ljuboviji, Šidu, Valjevu i Malom Zvorniku pokrenut je projekat obnove kuća i ekonomske revitalizacije, zajedno sa Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Housing Centrom i Fondacijom Ana i Vlade Divac. IDC-ova nadležnost u okviru projekta finansiranog od strane EU – ekonomska komponenta projekta u Loznici, Šapcu, Bajinoj Bašti i Šidu. Vremenski okvir projekta je avgust 2014. godine do maja 2015. godine.

Cilj ovog projekta je pružanje podrške u uspostavljanju normalnih životnih uslova i javne infrastrukture za porodice pogođene poplavama u Srbiji; pružanje podrške u uspostavljanju normalnih životnih uslova za porodice pogođene poplavama u Valjevu, Šidu, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Osečini, Bajinoj Bašti, Loznici i Šapcu; pružanje podrške ekonomskoj revitalizaciji porodica pogođenih poplavama u Valjevu, Šidu, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Osečini, Bajinoj Bašti, Loznici i Šapcu.

172 malih i mikro preduzeća i registrovanih poljoprivrednih gazdinstava dobilo je neophodnu pomoć u kapitalnim sredstvima, kako bi obnovili svoj biznis koji je uništen u majskim poplavama i nastavili svoj život.

Planirano je da porodice čija su domaćinstva zahvaćena poplavama, a kojima su dodeljena trajna stambena rešenja mogu što pre da se usele u svoje nove domove. Biće izvršena rekonstrukcija kuća za najmanje 168 porodica čije su kuće najozbiljnije oštećene, a za najmanje 30 porodica čije su kuće potpuno uništene biće obezbeđene montažne kuće. Nameštaj i kućni aparati biće obezbeđeni za najmanje 200 porodica. Omogućena je samostalnost porodica pogođenih poplavama kroz pruženu podršku u aktivnostima za ostvarivanje prihoda. Rekonstrukcija za najmanje 34 poslovna objekta će biti biti obezbeđena u osam opština – u opštinama u kojima IDC radi, dodeljeno je 11 paketa građevinskog materijala za obnovu 11 poslovnih objekata.

baner_pomoc_poplave_rs