Home > O nama > Kratka istorija

PrintIDC je nastao kao udruženje humanitarnih radnika inspirisanih saradnjom sa španskom humanitarnom organizacijom Movimiento por la pazMPDL. MPDL je bio prisutan na Balkanu od početka 2000. pa do 2008. U procesu povlačenja MPDLa, IDC je počeo da preuzima deo njihovih aktivnosti i programa, i zvanično se registrovao 13. aprila 2007. godine.

Engleski naziv organizacije je Initiative for development and cooperation, a skraćenica od engleskog naziva, IDC, se nalazi u logou organizacije i najčešće koristi kao skraćeni naziv organizacije.

Od 2011, imajući u vidu kompatibilne ciljeve i misije, IDC je otpočeo intenzivnu saradnju i strateško partnerstvo sa nemačkom organizacijom Arbeiter-Samariter-Bund Serbia (ASB) . U okviru te saradnje ove dve organizacije delile su do nedavno i kancelariju u Beogradu, na adresi Miloja Zakića 15 .

Arbeiter-Samariter-Bund Serbia (ASB) je nemačka organizacija usmerena na humanitarne i socijalne delatnosti i najviše angažovana u oblastima civilne zaštite, uslugama spašavanja i socijalnim uslugama. ASB je kao nepolitička i nereligijska organizacija osnovana još daleke 1888. godine, i trenutno je jedna od najvećih organizacija u Nemačkoj u oblasti pružanja socijalnih usluga na kojima zapošljava preko 15.000 ljudi.

Kao rezultat partnerstva sa ASBom, IDC je 2013. postala članica međunarodne mreže ASB-a, SAM.I (Samaritan International).