Home > projekti > Podrška zakonodavnoj izmeni instituta mirnog rešavanja radnih sporova
Print Friendly, PDF & Email

April 2015 – Novembar 2015

Naziv projekta: ‘Socijalni partneri zajedno u podršci zakonodavnih izmena instituta mirnog rešavanja radnih sporova’

Vrednost projekta: 1.250.000,00 RSD

 

Premda je još 2004. godine usvojen Zakon o mirnom rešavanju radnih sporova, kao jedna od mera prevencije nastanka radnih sporova, različiti faktori i okolnosti uticali su na to da ovaj institut ostane nedovoljno vidljiv i afirmisan u našoj državi i nakon proteka više od deset godina od njegove primene. IDC, zajedno sa Ujedinjenim granskim sindikatima ’Nezavisnost’, Savezom samostalnih sindikata Srbije i Unijom poslodavaca Srbije, već tri godine radi na povećanju vidljivosti instituta i prevazilaženju postojećih ograničenja nastalih usled neinformisanosti i nepoverenja od strane zaposlenih i poslodavaca, slabe vidljivosti Republičke Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, nedostataka u zakonodavnom okviru i sl., koja su uticala  na to da sudska zaštita i dalje ostaje primaran oblik zaštite prava zaposlenih.

Cilj projekta je doprinos boljem sprovođenju propisa iz oblasti rada i radnog prava, kroz razmatranje preporuka navedenih u dokumentu javne politike ’Izazovi i dobrobiti mirnog rešavanja radnih sporova u Republici Srbiji’, u okviru radne grupe za izmenu radnog zakonodavstva i podizanje nivoa svesti zaposlenih i poslodavaca o prednostima instituta za mirno rešavanje radnih sporova.

U okviru projekta organizovane su 4 radionice pod nazivom ‘Mirno rešavanje radnih sporova’ za najmanje 80 učesnika (zaposlenih, poslodavaca i stručne javnosti) u Jagodini, Kruševcu, Novom Sadu i Šapcu. Interaktivne radionice su uključivale simulaciju samog postupka koji su vodili arbitri i miritelji, čiji cilj je bio da se postupak približi prisutnim poslodavcima i zaposlenima. Učesnici su imali priliku da tokom radionice direktno postavljaju pitanja projektnim partnerima, miriteljima, arbitrima i predstavnicima Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, kao i da steknu uvid u sam proces mirnog rešavanja radnih sporova i njegove prednosti u onosu na sudsko rešavanje radnih sporova. U okviru projekta izrađen je kratki video pod nazivom ‘Šta je mirno rešavanje radnih sporova?’ s ciljem da se šira javnost bliže upozna sa institutom.

Projekat su, uz podršku Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, sproveli: Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC), Unija Poslodavaca SrbijeSavez samostalnih sindikata SrbijeUGS ‘Nezavisnost’.

Projekat je finansiran od strane Solidar Suisse (SLA) Kancelarija u Beogradu.