Home > projekti > POVRATAK KAO KORAK NAPRED
Print Friendly, PDF & Email

POVRATAK KAO KORAK NAPRED – Pružanje podrške poboljšanju životnih uslova interno raseljenih lica (IRL) i povratnika po Sporazumu o readmisije u Srbiji i podrška održivom povratku na Kosovo*

Jul 2018 – April 2020

Ukupan budžet: 522.036,00

Partneri na sprovođenju Projekta:

Mesto sprovođenja Projekta:

Vrnjačka Banja, Beograd, Niš i Vranje

Opšti cilj Projekta:

Opšti cilj projekta je utvrđivanje prioritenih potreba interno raseljenih lica i pružanje pomoći u rešavanju tih potreba kroz pružanje informacija vezanih za povratak i asistiranje u povratku kroz individualni i participativni pristup.

Opšte informacije o projektu Povratak kao korak napred:

Veliki broj istraživanja pokazuje da je najveću problem IRL stanovanje, pristup informacijama, zapošljavanje i nedostupnost osnovnih dokumenata. Pored toga, IRL teško dolaze do zaposlenja usled dugotrajne neaktivnosti i manjka veština, što dovodi do dodatne zavisnosti od podrške socijalnog sistema. S obzirom na to da raseljene porodice koje nisu uspele da obezbede sebi trajno stanovanje i zadovoljavajuće uslove života, a da su sigurnosni rizici sada značajno niži nego u vreme konflikta, neki od njih vide povratak na Kosovo ka jedino odživo rešenje za svoje porodice.

Glavne aktivnosti projekta biće usmerene na održiv povratak interno raseljenih lica koja žele da se vrate na Kosovo*, kao i promocija socijalno ekonomske stabiblizacije povratnika.

 

Projekat je finansiran od strane Evropske unije.