Home > projekti > Zdravstvena zaštita i pomoć u snabdevanju hranom i drugim proizvodima za produžen boravak izbeglica u Srbiji
Print Friendly, PDF & Email

Zdravstvena zaštita i pomoć u snabdevanju hranom i drugim proizvodima za produžen boravak izbeglica u Srbiji

Vrednost: 145.850,00

trajanje projekta: od 01.02.2017. do 01.05.2018.

Ovaj projekat je treći u nizu projekata finansiranih od strane Nemačkog Ministarstva spoljnih poslova, koji je posvećen pružanju pomoći i podrške izbeglicama, migrantima i tražiocima azila u Srbiji. I ovaj projekat IDC realizuje kao lokalni implementacioni partner ASB kancelarije u Srbiji. Projektom je omogućen nastavak pružanja medicinske pomoći i podrške putem volonterskih aktivnosti ovoj ugroženoj grupi i lokalnim zajednicama koje su najviše opterećene teretom migrantske krize.

Aktivnosti:

  • Pružanje medicinske pomoći u prihvatnim centrima u Subotici, Dimitrovgradu i Principovcu (opština Šid).

IDC je od početka migrantske krize aktivan na polju pružanja medicinske zaštite migrantima na putu kroz Srbiju. Prvi IDC medicinski tim formiran je krajem 2015. godine u opštini Šid, gde je bio aktivan u noćnoj smeni na železničkoj stanici. Delovanje IDC-a u oblasti pružanja medicinske pomoći tokom vremena je prilagođavano potrebama na terenu. Mobilni medicinski tim koji je bio aktivan na teritoriji opštine Dimitrovgrad, prešao je u ambulantu novo-izgrađenog prihvatnog centra,  izgrađenog upravo zahvaljujući sredstvima Nemačkog Ministarstva spoljnih poslova i ASB-a. Kada je Srbija bila pod najvećim opterećenjem migrantske krize IDC je imao 7 aktivnih medicinskih timova u prihvatnim centrima širom Srbije i jednog zubara na usluzi migrantima iz 3 prihvatna centra na teritoriji opštine Šid. Trenutno IDC ima 3 aktivna medicinska tima u prihvatnim centrima u Šidu, Dimitrovgradu i Subotici. Timovi se sastoje od lekara i tehničara, čiji rad, kao i redovno snabdevanje ambulatne lekovima i neophodnom medicinskom opremom je omogućeno od strane donatora.

  • Volonterske aktivnosti

Pružanje pomoći migrantima na putu kroz Srbiju i volonterske akcije u korist zajednica koje su najviše pogođene migrantskom krizom nastavile su se i kroz ovaj projekat. IDC mobilni volonterski tim i dalje je aktivan po potrebi u akcijama distribucije humaniratne pomoći, podrške radu medicinskim timovima, kroz različite akcije sređivanja prostora lokalnih zajednica, pružanja inforamacija migrantima o tome kako da se prijave za smeštaj, prijave boravak, stupe u kontakt sa porodicom, dobiju medicinsku zaštitu i drugo. Medija volonterski tim IDC-a aktivan je u osmišljavanju i realizaciji kampanja podizanja svesti lokalne zajednice o fenomenu migrantske krize i problemima samih migranata.