Home > Aktuelno > 10 novih malih biznisa pokrenuto u Novom Pazaru – Reintegracija II
Print Friendly, PDF & Email

10 novih malih biznisa pokrenuto u Novom Pazaru – Reintegracija II

 

U Novom Pazaru održana je svečanost povodom podele ugovora za još 10 korisnika projekta Reintegracija II koji će u narednom periodu pokrenuti sopstveni posao. Korisnici su pored grantova dobili i mentorsku podršku i savetovanje u što uspešnijem obavljanju delatnosti.

 

Dodeli ugovora prisustvovao je gradonačelnik grada Novog Pazara, gospodin Nihat Biševac, predstavnici grada Novog Pazara i Regionalne razvojne agencije SEDA, kao i direktor Inicijative za razvoj i saradnju IDC Miodrag Nedeljković, koji sprovode projekat REINTEGRACIJA II namenjen podršci povratnicima i drugim socijalno ugroženim stanovnicima Raškog okruga kroz mere ekonomske, psihosocijalne i institucionalne podrške.

 

Sa današnjih 10 ugovora, do sada su kroz projekat podržana 33  korisnika u otpočinjanju svog biznisa, a 22 korisnika su prošla obuke za prekvalifikacije i dokvalifikacijeZaposleno je 42 korisnika kod 21 poslodavca koji su dobili podršku za otvaranje novih radnih mesta kroz razvoj sopstvenog poslovanja.

Dobrosusedskom klubu Novi Pazar već četvrtu godinu za redom organizuju se inkluzivne radionice za decu i mlade, koje će do kraja projekta pohađati više od 800 polaznika na više od 400 radionica.

 

 

Pokrenute su i dve socijalne inicijative koje za cilj imaju unapređenje i jačanje sistema socijalne zaštite. Udruženje psihologa Novi Pazar je uz mentorstvo i savetodavnu podršku pokrenulo aplikaciju E saradnik, dok je Udruženju slepih i slabovidih Novi Pazar donirana oprema za poboljšanje funkcionisanja rada udruženja i pokretanje radionica za njihove korisnike.

 


Nosilac projekta je nemačka organizacija ASB (Arbeiter-Samariter-Bund), implementacioni partner Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC) iz Beograda, a korisnički okruzi na projektu su Pirotski, Rasinski i Raški okrug. Projekat je finansiran sredstvima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ uz podršku i sufinansiranje Grada Novog Pazara.