Home > Aktuelno > Doniracija poljoprivredne opreme za porodice iz dragačevskih sela
Print Friendly, PDF & Email

Doniracija poljoprivredne opreme za porodice iz dragačevskih sela

10 porodica sa teritorije opštine Lučani dočekaće prolećnu sezonu i početak poljoprivrednih radova sa novom poljoprivrednom mehanizacijom koja će olakšati i ubrzati njihov rad na obradi zemlje!

Poljoprivredna oprema donirana je u okviru projekta „Zasad za zajednicu“, koji su po treći put zajednički finansirali – Opština Zollikon iz Ciriha, uz podršku gospodina Nebojše Račića iz Turice i Opština Lučani, a sproveo IDC.
Kroz ova tri zajednička projekta ukupno 25 porodica iz Guče, Dljina, Viče, Živice, Kotraže, Krstaca, Gornje Kravarice, Goračića, Gornjeg i Donjeg Dubca, i drugih sela, dobilo je sadnice za podizanje zasada maline, jagode i borovnice.
Najuspešnije od ovih porodica kroz prethodne projekte dobile su zaštitne mreže, sisteme i pumpe za navodnjavanje, a sada i motokultivator, kosačice, plastenik, tarupe i drugu poljoprivrednu opremu.
Svim porodicama obezbedili smo obuku i savetodavnu podršku u gajenju voća. Cilj realizovanih projekata bio je da porodice iz ruralnih predela opštine Lučani osnaži da stvore svoj nezavisan izvor prihoda i time ih ekonomski podrži i olakša život na selu.

Ponosni smo i što su kroz ove projekte Opština Zollikon i Opština Lučani razvile svoje partnerstvo. Opština Zollikon je prilikom poplava koje su pogodile Opštinu Lučani uputila humanitarnu pomoć, ali i donirala kuhinju osnovnoj školi u Guči.