Home > Aktuelno > Erasmus+ Omladinska razmena u Rumuniji: Multikulturna Evropa: Inkluzija i različitost
Print Friendly, PDF & Email

Erasmus+ Omladinska razmena u Rumuniji: Multikulturna Evropa: Inkluzija i različitost

„Multikulturna Evropa: Inkluzija i različitost” razemena omladinskih radnika pod ovim nazivom realizovana je u Horezu, u Rumuniji, u trajanju od 20.4.2023. do 29.4.2023. Aktivnosti su organizovane u vidu seminara, a prisustvovale su joj ukupno 52 učesnika, 50 omladinskih radnika i 2 facilitatora (voditelja programa), predstavnici 12 različitih organizacija iz cele Evrope. Razmena je organizovana korz Erasmus plus program.

Koordinator programa je organizacija iz Rumunije: Pro Dezvoltare DACIA Association (APDD). Svoje predstavnike poslale su i organizacije iz sledećih zemalja: Portugal, Švedska, Holandija, Belgija, Češka, Kipar, Grčka, Letonija, Slovačka, Srbija, Makedonija, Poljska, Italija, Španija, Bugarska, Turska, Madjarska, Francuska i Hrvatska.

Opšti ciljevi ovog programa jesu povećanje kvaliteta usluga u radu sa mladima, usavršavanje profesionalnih veština i razmena iskustava u radu sa mladima, kao i sticanje novih veština i unapredjenje postojećih za mlade iz zajednice. IDC su na ovom skupu predstavljale Danijela Danilović i Marija Djordjević, po struci psiholozi, koje trenutno rade sa mladima, ranjivim društvenim grupama i uključene su u humanitarne aktivnosti IDCa.

Sve to realizovano je kroz niz različitih zanimljivih aktivnosti u vidu interaktivnih predavanja, radionica, brainstorming-a, prezentacija i drugih oblika koji su podrazumevali aktivno učestovanje i razmenu mišljenja učesnika.

„Iz svog ugla mogu reci da mi je bila cast i zadovoljstvo da predstavljam Srbiju i IDC na ovakvom programu. Osim veoma korisnih informacija i aktivnosti koje sam usvojila i koje ću moći da primenjujem u svom radu sa mladima, ono što ovo iskustvo čini posebno značajnim za mene jeste činjenica da sam upoznala toliko različitih zanimljivih ljudi i sa njima ostvarila značajna prijateljstva koja će trajati. Istakla bih da je ova grupa bila veoma aktivna i da su svi učestvovali i davali svoj doprinos, što je upravo pravi primer inkluzije i toga kako različitosti mogu zajedno da funkcionisu u praksi. Pored opisanih korisnih aktivnosti, imali smo priliku i da posetimo rumunski grad Sibui. U pitanju je bio jednodnevni izlet na kom smo se dodatno upoznali i družili. Kao veoma značajne, takodje, istakla bih i kulturalne večeri, na kojima su se svi trudili da kroz muziku, igru, hranu i piće dočaraju duh svoje kulture i bliže nas upoznaju sa svojom drzavom porekla. Ja se nadam da smo Marija i ja u tome uspele i veoma se radujem svim budućim razmenama i druzenjima.“

Danijela Danilović, predstavnik IDCa