Home > Aktuelno > ERASMUS+Trening: „Moć pričanja priča o ‘teškim’ temama – kako objasniti društvene nejednakosti i ekonomiju!“
Print Friendly, PDF & Email

Trening za omladinske radnike „Moć pričanja priča o ‘teškim’ temama – kako objasniti društvene nejednakosti i ekonomiju!“ održan je od 12. do 21. novembra 2019. u Visli u Poljskoj. Trening je pohađalo 18 omladinskih radnika iz 6 zemalja – Jermenije, Gruzije, Litvanije, Poljske, Srbije i Ukrajine.

Cilj treninga bio je da se omladinskim radnicima učini dostupno šire znanje o socijalnoj ekonomiji i mogućnostima koje ona pruža u smislu promovisanja tolerancije i osećaja solidarnosti sa isključenim grupama u lokalnim zajednicama, istovremeno pružajući omladinskim radnicima pripovedačke tehnike kao oruđe za neformalno obrazovanje. Projekat je finansiran kroz program Erasmus+.

Omladinski radnici iz 6 evropskih zemalja imali su priliku da steknu znanje o socijalnoj ekonomiji i mogućnostima koje ona pruža u smislu promovisanja tolerancije i osećaja solidarnosti sa isključenim grupama u lokalnim zajednicama kroz tehnike pripovedanja i uslovima koje je potrebno obezbediti da bi se efikasno koristile. Pored toga, polaznici su imali priliku da razviju praktične veštine pripovedanja o temi socijalne ekonomije na način koji omogućava promenu ponašanja mladih i promovisanje tolerancije i osećaja solidarnosti kako bi postali sigurniji u svoje kvalifikacije i sposobnosti za rad sa mladima.

Treningu su prisustvovale 3 devojke iz Srbije, Bojana koja je predstavljala IDC i njegovo socijalno preduzeće Agro Iris, Zorana koja je predstavljala Koaliciju za razvoj solidarne ekonomije i Milica koja je bila predstavnik jednog od članova IRIS mrežeSigma plus. Imali su priliku da učestvuju u veoma intenzivnom i zahtevnom treningu i brojnim radionicama. Metodologija treninga bila je nova za naše predstavnice, a imale su i priliku da razmene svoje znanje sa drugim učesnicima. Pored toga, kreirale su radionicu za srednjoškolskolce kako bi ih upoznali sa konceptima socijalne nejednakosti, siromaštva i drugim socijalnim problemima koji su glavni fokus socijalne ekonomije. Na zabavan i način adekvatan za njihove godine, razgovarale su sa školarcima o problemima, mogućim rešenjima i akterima ovog procesa. Ovo je bio vrlo inovativan i neobičan pristup za naše koleginice i pružio im je priliku da u potpuno novoj oblasti rade sa mladima.

Zorana i Bojana su učestvovale na treningu i kao predavači. Zorana je govorila o socijalnoj ekonomiji u kontekstu opšte ekonomije. Učesnici su imali priliku da čuju o osnovnim okvirima socijalne ekonomije i uticaju koji ona ima na različite ekonomske sisteme. S druge strane, Bojana je govorila o socijalnom preduzetništvu u Srbiji i podelila iskustva socijalnog preduzeća Agro Iris. Učesnici su bili veoma zainteresovani da čuju kontekst srpske socijalne ekonomije i dobre primere u praksi.

Naše predstavnice će imati priliku da stečena znanja i metodologiju prenesu svojim organizacijama po povratku u Srbiju, kao i da održe predavanje u tri srednje škole u ​​Nišu, Šapcu i Beogradu. Ovo će biti nova prilika da se mladi upoznaju sa temama socijalne ekonomije i pripovedanja i uključe u rešavanje problema svoje lokalne zajednice.