Home > Aktuelno > Evropska građanska akademija 2023 – Izgradnja kolektivnog osnaživanja ka pravednim i inkluzivnim društvima
Print Friendly, PDF & Email

Evropska građanska akademija 2023 – Izgradnja kolektivnog osnaživanja ka pravednim i inkluzivnim društvima

Predstavnica IDC-a Milena Šošić učestvovala je na Evropskoj građanskoj akademiji 2023. Akademija je održana od 19. do 20. septembra u Briselskoj školi za međunarodne studije, u sklopu Univerziteta u Kentu. Evropski građanski forum je organizovao akademiju uz finansijsku podršku Evropske unije, Civitates i Fondacije za otvoreno društvo.

Akademija je godišnja inicijativa koja datira od 2016. godine,  povezujući akademsku zajednicu i aktiviste civilnog društva. Ovom prilikom, aktivisti i akademici su sarađivali na identifikaciji i rešavanju izazova koji utiču na civilno društvo u Evropi. Na ovogodišnjem događaju, okupljeni učesnici su diskutovali o različitim oblicima aktivizma, istraživali nove puteve ka demokratskoj obnovi i delili iskustva o oblikovanju progresivnih promena. Jedna istaknuta tema bila je uticaj na političku agendu ka budućnosti čiji osnovi su definisani na principima jednakosti, solidarnosti i društvenoj uključenosti.

Događaj je obeležilo učešće renomiranih akademika kao što su Albena Azmanova, Kalipso Nikolaidis i Taufik Valipuram, zajedno sa političkim ličnostima kao što je potpredsednica Evropske komisije Vera Jourova.

Evropska građanska akademija 2023 ukazala je na potrebu za reformama politike nakon četiri decenije pod uticajem kapitalizma, naglašavajući naknadne društveno-ekonomske izazove i hitnu potrebu za kolektivnim osnaživanjem u evropskom političkom kontekstu. Akademija je kulminirala detaljnim diskusijama o prevođenju mobilizacije civilnog društva na institucionalne i političke nivoe, postavljajući pitanja u vezi sa odnosom sa političkim partijama i potencijalnim rizicima i prilikama koji vode do evropskih izbora 2024.

Takođe, Evropska građanska akademija 2023 je naglasila ulogu narativa koji mogu uticati na političke agende, naglašavajući viziju ukorenjenu u jednakosti, solidarnosti i društvenoj uključenosti. Učesnici, uključujući praktičare, akademike i aktiviste, istakli su neophodnost koordinisanog pristupa od lokalnog do evropskog nivoa za rešavanje hitnih pitanja kao što su socijalna, rasna i ekološka pravda. Učesnici su razmenili uvide o jačanju sinergije između različitih oblika aktivizma, uključujući organizovano civilno društvo, okupljanja građana i izbornu demokratiju.