Home > Aktuelno > Evropski volonterski servis – sredstvo regionalne saradnje i izgradnje tolerantnijeg društva
Print Friendly, PDF & Email

VOLONTIRANJE U ROMSKIM ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA

RAD NA STVARANJU TOLERENTNIJEG OKRUŽENJA

Od listopada 2016. do lipnja 2017. u Zagrebu su u Romskom nacionalnom vijeću volontirale tri volonterke iz Irske i Srbije u okviru projekta „Europe supports inclusion 2“.  Projekt se provodio s ciljem osvještavanja društva o problemima s kojima se Romi suočavaju i doprinosa izgradnji tolerancije u društvu.

Volonterke su bile angažirane na pisanju tekstova za portal ROMI.HR, osmišljavanju i provedbi radionica za djecu i mlade na temu diskriminacije Roma u osnovnim i srednjim školama u Zagrebu, Kutini i Slavonskom Brodu, ali su sudjelovale i u drugim, redovnim aktivnostima Romskog nacionalnog vijeća. Provele su i anketu među građanima, u ožujku 2017, na Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije te ih informirale o položaju Roma i osvijestile o potrebi suzbijanja diskriminacije.

Volonterke su provele i svoj osobni projekt.

„Htjela sam da moj osobni projekt bude u skladu sa mojim zanimanjem, te sam odabrala volontirati u OŠ ”Dobriša Cesarić” u Zagrebu, gdje se održavao Vrtni festival. Nekoliko tjedana prije toga sam pomagala u uređenju vrta škole s volonterima iz Udruge “Oaza”. Svi smo predano radili i trudili se da ovaj festival učinimo što boljim, a rezultat je bio fenomenalan.“ – izjavila je volonterka Magdalena Nenković.

Višemjesečni boravak u Zagrebu volonterkama je, osim stjecanja novih znanja i vještina provođenjem aktivnosti u udruzi, donio i brojna iskustva s mladima iz raznih europskih zemalja, s kojima su se družile i surađivale.

„Osim aktivnosti koje sam provodila, sad na kraju mogu reći da je ovo bilo sveukupno predivno iskustvo, jer sam upoznala ljude iz cijele Europe, drugačije kulture, hranu, razmišljanja i  običaje. Od irskog plesa, preko francuskog quichea (pite), do španjolske tortilje.“ – rekla je Magdalena.

Svoje EVS iskustvo Vanja je ovako opisala:

„U RNV-u sam stekla uvid u politike Vlade Republike Hrvatske i Europske unije prema romskoj zajednici, ali i u stavove učenika i njihovih starijih sugrađana. O položaju Roma u Hrvatskoj možda sam i najviše toga saznala kroz razgovor i druženje sa samim Romima, što zaposlenim u RNV-u, što vanjskim suradnicima.

Zagreb sam prvi put posjetila 2006. kada sam bila očarana gradom, a taj sentiment se nastavio tokom mog života u njemu. Ovdje sam za vrijeme volontiranja započela i jednu zdravu naviku – trčanje i to u sklopu trkačkog kluba ‘Zagreb runners’. Posljednja trkačka aktivnost u kojoj sam sudjelovala bila je utrka ‘Medved run’ u Tkalčićevoj.

Kao kulturologu bilo mi je također vrlo drago što sam posjetila veliki broj muzeja, galerija i kulturno- umjetničkih manifestacija, poput izložbe fotografija Briana (baš se tako piše :D) Rašića o David Bowieu u Muzeju za umjetnost i obrt. Posebice sam bila oduševljena posjetom Festivalu svjetla na Gornjem gradu, kao i izložbi ‘Izazov moderne. Zagreb – Beč 1900.’ u galeriji Klovićevi dvori i različitim programima u Laubi. Ništa manje nije bio zanimljiv posjet Romskoj kući u Maglenči pored Bjelovara.“

Projekt „Europe supports inclusion 2“ je Romsko nacionalno vijeće provodilo s partnerskim organizacijama Voluntary Service International iz Irske i Inicijativa za razvoj i suradnju (IDC) iz Srbije. Sufinanciran je kroz program Europske unije Erasmus+ – potprogram Europska volonterska služba (EVS).

 

Autor teksta: Bibijana Papo, Romsko Nacionalno Vijeće