Home > Aktuelno > Novogodišnja humanitarna akcija – Nicolaus zug 2018
Print Friendly, PDF & Email

Novogodišnja humanitarna akcija – Nicolaus zug 2018

Po četvrti put za redom IDC je dobio priliku da učestvuje u manifestaciji Nicolauszug (Voz Svetog Nikole). Ovu manifestaciju već dugi niz godina organizuje ASB Austrija. Nicolauszug je manifestacija humanitarnog karaktera koja putem organizacija članica SAM.I mreže svake godine okuplja preko 500 dece iz zemalja širom Evrope. Zahvaljujući ASB Austrija i lokalnim organizacijama članicama SAM.I mreže mališani iz društveno ranjivih kategorija imaju priliku da dožive pravu prazničnu avanturu.

Ove godine u saradnji sa Centrom za socijalni rad iz Guče na putovanje smo krenuli sa 10 mališana iz porodica koje žive u selima dragačevskog okruga i nekoliko IDC volontera. Deca iz koja žive u ruralnim sredinama imaju manje prilika da putuju, i tako upoznaju svoje vršnjake iz Evrope. Za njih ovo iskustvo predstavlja pravi iskorak iz uobičajene svakodnevnice.

Božićni voz je sa železničke stanice u Beču, ove godine krenuo ka zimskom odmaralištu u mestu Kufštajn, nadomak Insbruka. Tokom dva dana u Kufštajnu učesnici su imali prilike da se druže sa svojim vršnjacima, učestvuju u raznim radionicama, dobiju poklone od Deda Mraza, posete božićni sajam u ovom mestu i vide prirodne lepote pokrajne Tirol. Dok sabiramo utiske, jedva čekamo sledeću avanturu, jer je dovoljan jedan osmeh kao rezultat da znamo da ono što radimo zaista vredi.