Home > Aktuelno > IDC i ASB donacija za Prihvatilište za odrasla i stara lica – Skroman doprinos nemačkog ASB-a u borbi Srbije protiv COVID-19
Print Friendly, PDF & Email

Prihvatilište za odrasla i stara lica u Beogradu primilo je danas skromne donacije IDC-a i ASB-a, u cilju suzbijanja pandemije COVID 19 u Srbiji.

 

Na osnovu odluke glavne kancelarije Arbeiter – Samariter – Bund e.V (ASB) u Kelnu o dodeli urgentnih sredstava kao prve pomoći u ublažavanju uzroka i posledica uticaja pandemije COVID-19, te izraženih potreba ustanova koja pružaju socijalne usluge u Srbiji, ASB kancelarija u Beogradu i IDC su dodelili Prihvatilištvu frižider, zamrzivač, sekač hleba, valjak za peglanje i dezinfekciju, 5000 komada rukavica, 1,500 maski i 600 komada sredstava za dezinfekciju.

 

Nevenka Nikić Simatković, upravnica Prihvatilišta – „U ime zaposleni

h i korisnika prihvatilišta za odrasla i stara lica zahvaljujemo ASB-u i IDC-u na ovoj znač

ajnoj pomoći jer ni jedna donacija do sada nije ovako brzo realizovana – što nam u trenutnoj situaciji višestruko znači. Dobijenim mašinama i dezinfekcionim sred

stvima uspećemo da dodatno doprinesemo poboljšanju opštih higijenskih i sanitarnih uslova. U trenutnoj situaciji naši korisnici su među najugroženijima budući da većinom nemaju svoj dom, a zbog propisanih mera neophodno je da se sklone sa ulice i obezbedi im se potrebna zaštita“.

U Prihvatilištu za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici, pomoć i smeštaj trenutno se pruža za 111 lica, dok su smeštajni kapaciteti 104 lica. Korisnici su dobi između 26 i 89 godina, koliko broji najstariji korisnik. Ova ustanova se finansira sredstvima Grada Beograda i pruža usluge smeštaja, ishrane, zdravstvene zaštite kao i podršku korisnicima od strane socijalnih radnika i kroz organizaciju različitih stimulativnih programa. Za vreme vanredne situacije usled pandemije COVID -19 u prihvatilištu su pojačane higijenske i dezinfekcione mere i poštuju se sve vanredne poreporuke i pravilnici.

Gordan Velev, direktor ASB kancelarije u Srbiji – ASB kao i uvek pomaže najugroženijima, a ljudi bez doma su u trenutnoj situaciji definitivno na prvom udaru epidemije.  Uz podršku naše kancelarije u Kelnu, pored ove donacije u proivvrednosti od 10.000 eura obezbedili smo i slične donacije u Bosni i Hercegovini i na Kosovu*. Ovu današnju akciju implementirali smo zajedno sa partnerskom organizacijom IDC,

gde je iznos ASB pomoći vredan 10.000 eu, a IDC pomoći 5.000 eura. Nadamo se da će nam Nemačka vlada, kao i do sada biti veran partner i podrška, a da će Srpske instutucije podjednako brzo znati da prepoznaju prioritete i prihvate donacije. Ovakve reakcije sa strane donatora su odličan način reagovanja u trenutnoj situaciji, ali sa druge strane moramo biti svesni da je institucijama poput ove potrebna kontunuirana i sveobuhvatna podrška.

Ovo je samo jedan od mnogobrojnih humanitarnih poduhvata koji zajedničkim snagama realizuju ASB i IDC preko 10 godina, usmerenih na socijalni sektor, finansiranih od Glavne kancelarije ASB-a, Nemačke vlade, Evropske unije i drugih donatora, a u saradnji sa mnogobrojnim organizacijama civilnog sektora i državnim institucijama u regionu.

Miodrag Nedeljković ,

 direktor IDC Srbija  – Danas smo bili u prilici da Prihvatilištu za odrasla i stara lica doniramo opremu koja im je bila neophodna kako bi u trenutnoj situaciji poboljšali opšte higijenske uslove. IDC, zajedno sa ASBom, donirao je valjak za dezinfekciju i peglanje garderobe, zamrzivač i frižider velikog kapaciteta, seckalicu za hleb kao i veliku količinu rukavica i dezinfekcionih sredstava, a donacija je omogućena sredstvima Arbeiter – Samariter Bund Nemačka. IDC će nastojati da i u narednom periodu realizuje slične donacije.

Pored podrške naporima Republike Srbije i njenih građana u borbi protiv ove globalne pošasti, ASB prekosvojih regionalnih kancelarija trenutno sprovodi slične aktivnosti u Bosni i Hercegovini, kao i na Kosovu, pomažući tamo gde je najpotrebnije.