Home > Aktuelno > IDC na konferenciji ‘ Socijalno preduzetništvo u Srbiji 2014.’
Print Friendly, PDF & Email

Konferencija ‘ Socijalno preduzetništvo u Srbiji 2014.’, održana u okviru Sajma knjiga u Beogradu 28-og oktobra, okupila je  brojne socijalne preduzetnike, mnoge zainteresovane da registruju socijalno preduzeće, kao i sve one koji podržavaju razvoj socijalnog preduzetništva, s ciljem da se napravi presek stanja kako u  radu socijalnih preduzeća, tako i u radu nevladinih organizacija, državnih institucija i poslovnog sektora koji  se bave ovom tematikom.

Konferenciju su organizovali predstavnici socijalnih preduzeća – članica SENS mreže, čiji je IDC generalni sekretar od 2013. godine. Među brojnim predstavnicima socijalnih preduzeća izdvajamo predstavnike preduzeća ‘Bioidea sapuni’, ‘Novitas’, ‘HOD’, LiceUlice’  i UIPS, Udruženje preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Republike Srbije, koji su predstavili rad svojih preduzeća i izazove sa kojima se suočavaju, upoznali nas sa svojim proizvodima i preneli deo entuzijazma sa kojim njihovi zaposleni, pripadnici različitih ranjivih grupa, prilaze poslu kojim se bave.

Na konferenciji su predstavnici IDC-a predstavili rad SENS mreže, jedine nacionalne mreže socijalnih preduzeća, koja postoji od 2011. godine i okuplja 38 socijalnih preduzeća iz Srbije. Predstavnici IDC-a su predstavili promotivne aktivnosti SENS mreže u cilju podizanja svesti javnog mnjenja o socijalnom preduzetništvu, aktivnosti promovisanja članica, umrežavanja, kao i edukativnu podršku članicama mreže. Istakli su, takođe, da je članstvo otvoreno za sva socijalna preduzeća i da je potpuno besplatno, i pozvali sva socijalna preduzeća da se učlane u SENS mrežu i postanu deo jedine mreže socijalne ekonomije Srbije. Sve dalje informacije mogu dobiti na: offce@sens.rs, gordan.velev@idcserbia.org, office@smartkolektiv.org, ili na telefon 011/2659700.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Privredne komore Srbije, Tima za socijalno uključenje i smanjenje siromaštva, kao i predstavnici Koalicije za razvoj socijalnog preduzetništva, čiji je IDC član, koji su predstavili rad Koalicije od njenog nastanka, ali i sadašnju ulogu u izradi Zakona o socijalnom preduzetništvu.