Home > Aktuelno > IDC-ov međunarodni kamp „Svet za školu“, Tijanje dobio je prvu nagradu za volonterski kamp za 2019. godinu!
Print Friendly, PDF & Email

Mladi istraživači Srbije dodelili su IDC kampu „Svet za školu“ organizovanom u dragačevskom selu Tijanje prvu nagradu za volonterski kamp za 2019. godinu!

Stara seoska škola je obnovljena uz pomoć 12 vrednih volontera iz Španije, Češke, Rusije, Francuske i Srbije ali i uz pomoć meštana koji su udružili snage da obnove duh svog rodnog mesta.

Za organizaciju kampa „Svet za školu“ u Tijanju IDC je dobio i nacionalnu nagradu za najbolju kratkoročnu volontersku akciju za 2019. godinu!

Ponosni smo na dobijene nagrade i na činjenicu da zajedno možemo da učinimo mnogo, da volonterski aktivizam dobija na snazi i da organizacija sličnih kampova ima izuzetnu perspektivu u budućnosti.

Tokom kampa volonteri su okrečili školu, ofarbali stolariju i popravili i prefarbali klackalice, ljuljaške i klupice u dvorištu. Organizovali smo jednodnevni izlat u okviru kog smo posetili manastire Ovčarsko-Kablarske klisure, vozili se katamaranom kroz meandre Morave, uživali u pogledu sa vrha planine Kablar i obišli grad Čačak.

Sredstava za realizaciju kampa su obezbedili Ministarstvo omladine i sporta i privrednici opštine Lučani. Fabrike Maxima i Aurora, firma SB Brava, prodavnica Agro-ko i stolarska radionica Ružić iz Guče obezbedile su kompletan materijal. Volonteri su se odmah po dolasku okusili tradicionalne ukuse dragačevskog kraja zahvaljujući donacijama proizvoda iz mlekare Dikan kop iz Tijanja i pečenjare Šole iz Guče. Samostalni sindikat kompanije Sloboda pokrio je troškove organizovanja jednodnevnog izleta za volontere.

Podrška lokalnim inicijativama nije izostala ni od velikih kompanija, pa je tako Carnex obezbedio donaciju paketa svojih proizvoda, ali ni od malih društveno odgovornih preduzeća, pa volonteri uživaju i u suvom voću ZaDruga, najboljem suvom voću na Balkanu prema mišljenju sudija Međunarodnog novosadskog sajma poljoprivrede!