Home > Aktuelno > IDC-ov mobilni medicinski tim svake noći na terenu u Šidu
Print Friendly, PDF & Email

 

U okviru projekta finansiranog od strane nemačkog Saveznog ministarstva spoljnih poslova, uspostavili smo volonterski servis koji čine timovi lekara i medicinskih sestara spremni za rad na terenu. Organizovali smo mrežu koja sada broji oko 20 medicinskih volontera koji rade na terenu. Lekarski tim koji je osnovan od strane IDC, a finansiran od strane nemačkog Saveznog ministarstva spoljnih poslova, aktivno radi od kraja septembra prošle godine.

Prošle godine naša organizacija je dobila zvanično pismo podrške Ministarstva zdravlja Republike Srbije za pružanje primarne zdravstvene zaštite u mobilnim jedinicama, kao i pružanje primarne zdravstvene zaštite u Centrima za azil, registracionom kampu i tranzitnim centrima.

Uz pismo podrške Ministarstva zdravlja Republike Srbije, ovaj tim pruža neophodnu medicinsku pomoć izbeglicama koje prolaze kroz Šid 7 dana u nedelji, radeći u noćnim smenama, pružajući pomoć često i za više od 100 ljudi dnevno.

Od oktobra 2015. naši mobilni timovi za pružanje primarne zdravstvene zaštite, koji su prisutni svake noći od ponoći do 8h na železničkoj stanici u Šidu, pružili su pomoć za ukupno 1549 izbeglica, od čega 454 maloletnih lica, koji su uglavnom patili od respiratornih infekcija, promrzlina, bolova u stopalima i leđima od dugog hodanja.