Home > Aktuelno > IDC U UGANDI: Početak novog projekta, nova partnerstva, razvoj volonterskog programa i Afrika
Print Friendly, PDF & Email

Početak 2019. godine doneo je početak EMPACT (Empowerment 2 act) projekta odobrenog od strane Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizuelna pitanja i kulturu Evropske komisije u okviru programa EU Aid Volonteers. Pored četiri partnera iz EU (SAM.I mreža, Danish People Aid iz Danske,  ANPAS iz Italije i Weißes Kreuz iz Italije),  u projekat je uključeno pet partnera koji nisu iz EU: tri sa Balkana (IDC, CDI iz Makedonije i Alfa Centar iz Crne Gore) i dva iz istočne Afrike (Jukumu Letu iz Kenije i CIDI iz Ugande).

EMPACT je projekat izgradnje kapaciteta koji je fokusiran na EUAV proces sertifikacije za buduće organizacije domaćine EU Aid volontera. Sertifikacija će biti omogućena kombinovanjem radionica o različitim aspektima EUAV zahteva i mentorske podrške. Primarni rezultat projekta je da partnerske organizacije u okviru ovog porcesa postanu sertifikovaniorganizatori volonterskih projekata u okviru ovog programa. Ovaj fokus je dopunjen dodatnim elementima izgradnje kapaciteta, kako formalnih tako i tehničkih, tako što će se ojačati znanje i kapaciteti partnera u odnosu na Osnovne humanitarne standarde (CHS). Sa ovom kombinacijom, projekat ima za cilj da postigne ne samo sertifikaciju svojih partnera koji nisu iz EU, već pruža jasnu, realnu i održivu perspektivu za visoko kvalitetne projekte implementacije u svom nastavku.


Projekat smo otpočeli sastankom svih partnera koji je održan u Kampali, glavnom gradu Ugande. Pored sklapanja partnerstva, razvijanja plana aktivnosti i metodologije implementacije projekta, imali smo priliku da se upoznamo sa radom naših partnera iz Ugande i upoznamo ovu zemlju. Istočna Afrika i projekat EMPACT za nas su korak dalje u profesionalnom i životnom iskustvu. Susret sa Afrikom je bio susret sa različitim, a ujedno i susret sa ljudima sličnim nama koji se trude da u tom različitom svetu delaju sa ciljem izgradnje boljeg društva za sve.

Ljubaznost i otvorenost ljudi, haos u saobraćaju, izrazito zeleni predeli, i još izraženije siromaštvo, čine da iz ove zemlje nosimo pomešane utiske. Zbog toga se radujemo projektima poput ovog, i dajemo sve od sebe da stvaramo prilike za ljude, koji žele da svet u kom živimo, bilo da se radi o Africi ili Balkanu, učine boljim mestom za život. Nadamo se da ćemo kroz EMPACT projekat i mi rasti, kroz nova partnerstva, nove volontere i nove projekte.