Home > Aktuelno > Izveštaj sa medjunarodnog volonterskog kampa „Svet od blata“ 2018, Mošorin
Print Friendly, PDF & Email

Izveštaj sa medjunarodnog volonterskog kampa „Svet od blata“ 2018, Mošorin

IDC je po drugi put, u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije, realizovao međunarodni volonterski kamp u okviru programa Mladi su zakon, koji finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

Ove godine lokalni partner je bio Klub finih zanata (KFZ), neprofitno udruženje osnovano 2010. godine u selu Mošorin. Organizacijom KFZ upravlja Dragana Kojičić, arhitekta i specijalista za Zemljinu arhitekturu. Klub dugi niz godina gradi Centar za zemljanu arhitekturu radom mnogih entuzijasta, grupa volontera, školske dece, arhitekti i mnogi drugi zanosni putnici koji idu prema ovom zanimljivom selu. KFZ radi na promociji i podizanju svesti o bogatstvu naših lokalnih i tradicionalnih zemljanih tehnika gradnje i važnosti zaštite građevinskih zanata i njihovih unapređenja, kako kroz teoriju – javna predavanja, prezentacije i članke, tako i kroz brojne radionice, obuke i leto škole arhitekture.

Volonteri su tokom kampa savladali tehnike zemljane arhitekture i zajedno sa Draganom radili na adaptaciji gornjeg sprata budućeg Centra za zemljanu arhitekturu. Oni su pravili blatne maltere, naboje, reljefe i vitraže i kroz usvajanje znanja i veština i njihovu primenu doprineli razvoju ovog jedinstvenog koncepta.

Volonteri su tokom boravka upoznali Mošorin i njegovu okolinu, Titel, Titelski breg i reku Tisu. Oni su se upoznali i sa konceptom permakulture i dve nedelje u Mošorinu živeli u skladu sa #zerofoodwaste and #zeropolution motom. Upotreba kompostnog wc-a, spavanje u šatorima, koristeći od prevoznih sredstava jedino bicikle, tehnike gradnje prirodnim materijalima… ovaj kamp bio je za naše volontere povratak prirodi, ali i izlet u potpuno novu dimenziju, blisku našoj tradiciji i suštini.