Home > Aktuelno > Izveštaj sa Međunarodnog volonterskog kampa „Volonteri za inkluziju“, Sombor, 2017.
Print Friendly, PDF & Email

Izveštaj sa Međunarodnog volonterskog kampa „Volonteri za inkluziju“, Sombor, 2017.

IDC je uspešno realizovao međunarodni volonterski letnji kamp Volonteri za inkluziju, u Somboru u periodu od 31. jula do 13. avgusta. Kamp je okupio 15 učesnika iz 8 zemalja širom sveta (Španija, Italija, Japan, Kanada, Nemačka, Australija, Portugal i Srbija).

Volonteri su ove dve nedelje posvetili realizaciji različitih društveno odgovornih aktivnosti. Volonteri su proveli veći deo svog vremena, uređivanju i poboljšavanju uslova života u Sigurnoj kući za žrtve nasilja u porodici. Volonteri su okrečili unutrašnje zidove (oko 300 kvadratnih metara zida), oslikali unutrašnjost baštenskog zida (oko 150 kvadratnih metara zida), očistili korov i pokosili travu iz bašte i napravili baštenski nameštaj od paleta.

Osim rada u Sigurnoj kući, volonteri su realizovali 5 različitih akcija u tranzitno-prihvatnom centru za migrante koji su uključivali niz kreativnih radionica, društvenih igara, sportskih aktivnosti za decu i mlade, muzičkog događaja i zajedničku radnu akciju postavljanja česme za vodu  u dvorištu. Aktivnosti su obuhvatile oko 50 dece i najmanje 30 odraslih migranata smeštenih u ovom centru.

Kako aktivnosti u Sigurnoj kući, tako i u prihvatnom centru angažovale su i volontere iz lokalne zajednice. Više od 10 lokalnih volontera pridružilo se raznim aktivnostima u okviru letnjeg kampa i imalo priliku da razmene ideje i iskustva sa međunarodnim volonterima u vezi sa ovim i drugim socijalnim pitanjima specifičnim ili zajedničkim za njihove zemlje.

Pored aktivnosti u prihvatnom centru, međunarodni i lokalni volonteri su realizovali različite aktivnosti podizanja svesti u samom Gradu. Volonteri su realizovali nekoliko uličnih akcija posvećenih obeležavanju Međunarodnog dana mladih. Akcije su imale za cilj da skrenu pažnju na ranjivost mladih  kao društvene grupe na globalnom nivou i promovišu potrebu za njihovim aktivnim uključivanjem i učešćem u društvu.

Pored volonterskog rada učesnici kampa imali su priliku da upoznaju Sombor i Srbiju, da iskuse kulturu i upoznaju njihovo kulturno nasljeđe i prirodno okruženje. Omi su takođe imali priliku da saznaju više o životu i društvenim prilikama u Srbiji, izbjegličkoj krizi i drugim društvenim pitanjima kroz niz događaja, radionica, prezentacija i drugih aktivnosti.