Home > Aktuelno > Kampanja Nulta tolerancija na diskriminaciju u pružanju medicinske zaštite / IDC volonteri
Print Friendly, PDF & Email

IDC volonteri su povodom Svetskog dana nulte tolerancije diskriminacije posvetili pažnju važnosti borbe protiv diskriminacije u pristupu zdravstvenim uslugama.

 

U kontekstu krize socijalne države, zdravstvo je jedna od sfera koja se ubrzano transformiše, a prema zapažanjima naših volontera ova transforamcija odvija se sve više na štetu samih korisnika, kako po pitanju efikasnosti, tako i po pitanju pristupačnosti. Pristup zdravstvenim uslugama je relevantno i opravdano pitanje kaada se govori o napretku i borbi za jednakost u savremenom društvu. Za ljude u izbeglištvu pristup zdravstvenim uslugama dodatno je otežan. Pristupačna i adekvatna zdravstvena zaštita za ljude koji su usled konflikta ili drugih razloga bili primorani da napuste svoje domove, pitanje je demokratičnosti i nivoa solidarnosti i razvijenosti čitavog društva, a pogotovu država i lokalnih zajednica koje primaju izbegle i raseljene.

Naši volonteri izdvojili su neke od osnovnih informacija koje imaju za cij da pomognu svakome da razume specifičnosti kojie utiču na pristup zdravstvenoj zaštiti za izbeglice i migrante, i prikazali naše dosadašnje napore da doprinesemo dostupnosti i kvalitetu zdravstvene zaštite za migrante koji se nalaze na putu kroz Srbiju.

 

IDC volunteri

#zerodisriminationday