Home > Aktuelno > Konferencija „Mirno rešavanje radnih sporova“
Print Friendly, PDF & Email

Finalnom konferencijom završen još jedan ciklus zajedničkog zalaganja za povećanje vidljivosti i jačanje instituta mirnog rešavanja radnih sporova!

Beograd, 29. Novembar, 2016.

Iako je još 2004. godine usvojen Zakon o mirnom rešavanju radnih sporova, različiti faktori i okolnosti uticali su na to da ovaj institut ostane nedovoljno vidljiv i afirmisan u našoj državi i nakon više od 10 godina. Udruženje građana Inicijativa za razvoj i saradnju iz Beograda, zajedno sa Ujedinjenim granskim sindikatima ’Nezavisnost’, Savezom samostalnih sindikata Srbije i Unijom poslodavaca Srbije, već četri godine aktivno radi na povećanju vidljivosti ovog instituta i prevazilaženju postojećih ograničenja nastalih usled neinformisanosti i nepoverenja od strane zaposlenih i poslodavaca, slabe vidljivosti Republičke Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, nedostataka u zakonodavnom okviru i sl., koja su uticala  na to da sudska zaštita i dalje ostaje primaran oblik zaštite prava zaposlenih.

U okviru projekta Socijalni partneri zajedno za unapređenje radnog zakonodavstva u Republici Srbiji, finansiranog od strane švajcerske fondacije – Solidar Suisse, Kancelarija u Srbiji, UG Inicijativa za razvoj i saradnju i implementacioni partneri su uspešno realizovali radionice u Rumi, Smederevu i Valjevu za više od 60 učesnika. Učesnici su imali priliku da se kroz praktične primere upoznaju sa svim fazama postupka, učestvujući u simulaciji mirenja/arbitraže kroz slučajeve postavljene od stane arbitra/miritelja. Pored podizanja nivoa svesti kroz radionice, najveći domet projekta predstavlja činjenica da se Preporuke za izmenu Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova koje su izrađene od strane našeg ekspertskog tima nalaze u okviru Nacrta Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova.

Završnu konferenciju, koja je održana u hotelu „Srbija“ otvorio je pomoćnik ministra za rad boračka i socijalna pitanja Zoran Lazić, nakon čega su se učesnicima obratili i direktor Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova Mile Radivojević i predstavnici UG Inicijativa za razvoj i saradnju izvršni direktor Miodrag Nedeljković i koordinator projekta Jovan Miranović.dscn8620-medium

Potom su članovi ekspertskog tima koji su činili predstavnici UGS Nezavisnost Slađana Kiković, SSS- Aleksandar Marković, UPS – Svetlana Budimčević predstavili preporuke za izmenu Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova.

U završnom delu konferencije zamenik direktora Republicke agencije za mirno rešavanje radnih sporova Ivica Lazović i miritelji i arbitri Danijela Koštan Kovačević i Vera Kondić su podelili svoja dosadašnja iskustva i ukazali na prednosti samog instituta mirnog rešavanja radnih sporova.

Tokom konferencije, učesnici su imali priliku da direktno postavljaju pitanja projektnim partnerima, miriteljima, arbitrima, predstavnicima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnicima Republičke agencije za mirno rešavanje radndscn8608-mediumih sporova, kao i da steknu uvid u sam institut mirnog rešavanja radnih sporova i njegove prednosti u odnosu na sudsko rešavanje radnih sporova.

Učesnici istakli da je najveći doprinos projekta u okupljanju svih relevantnih aktera, građenje partnerstva i zajednički rad zainteresovanih strana i ocenili da je i dalje neophodno raditi na vidljivosti i prepoznavanju ovog instituta.