Home > Javni pozivi i konkursi > Konferencija o pravednoj energetskoj tranziciji u Srbiji
Print Friendly, PDF & Email

Konferencija o  pravednoj energetskoj tranziciji u Srbiji je uspešno završena.

Uz IDC kao organizatora, obratio se direktor SOLIDAR mreže, Mikael Leyi, kao i Natalija Luković, pomoćnica ministarke za Sektor zelene energije – Ministarstvo rudarstva i energetike, Ivana Janjuz, službenica za metodologiju posredovanja u zapošljavanju – Nacionalna služba za zapošljavanje, Aleksandra Mirković, Koordinator za regionalizaciju i razvoj mreže – Sindikat UGS Nezavisnost, Jovan Protić, Nacionalni koordinator Međunarodne organizacije rada za Srbiju – MOR – Mreža održivog razvoja i Antoine Avignon, predstavnik Delegacije EU u Srbiji.

Za istim stolom sedeli su predstavnici gotovo svih relevantnih zainteresovanih strana za ovu važnu temu koja se tiče celog društva i svih građana.

Kroz tri panel diskusije razgovaralo se o pravednoj energetskoj tranziciji kao neophodnom preduslovu za sprovođenje energetske tranzicije i Zelene agende za Zapadni Balkan. Pravedna energetska tranzicija podrazumeva okvir energetske tranzicije koji uzima u obzir radnike i kreira uslove za dostojanstven rad i kvalitetne poslove u skladu sa nacionalno definisanim prioritetima razvoja.

Zaključak drugog panela – „Šta nas čeka do 2030. godine“ 

Srbija je uveliko na putu energetske tranzicije, u skladu sa Zelenom agendom za Zapadni Balkan, i očekuje se da ovaj proces dovede do promena na tržištu rada. Na tom putu važna je  priprema nekoliko planskih i zakonskih dokumenata koji proces energetske tranzicije treba da olakšaju, a od ključnog značaja je da se proces sprovede na socijalno osetljiv način kako niko ne bi bio ugrožen. Najavljena je i izrada Akcionog plana za pravednu energetsku tranziciju sa EBRD-em. Uočeno je da postoje već brojni programi Nacionalne službe za zapošljavanje koji bi mogli biti prošireni i uključeni u programe pravedne energetske tranzicije.

Čuli smo i primere dobre prakse iz EU zemalja i mreža koje se bave pravednom tranzicijom.

U trećem delu konferencije, na panel diskusiji pod nazivom „Da li su lokalne zajednice spremne za pravednu energetsku tranziciju i Zelenu agendu“ dat je osvrt na to kako pravedna energetska tranzicija izgleda na nivou lokalne zajednice u Srbiji.

Na završnom panelu, Maja Pupovac predstavila je izveštaj „POZIV SVIMA: PROBUDIMO SE!“ o stavovima i očekivanjima građana i građanki o pravednoj tranziciji u opštini Lazarevac.

Razgovorom o lazarevackoj opštini, kao ilustraciji stanja na lokalu, novinar-istraživač Predrag Momčilović, Ognjan Pantić iz BOŠ-a i Natalija Stojmenović, aktivistkinja pokreta Ne davimo Beograd zaokružili su priču o pravednoj energetskoj tranziciji u Srbiji.

Još jedan od zaključaka je da među građanima vlada nedostatak informacija u pogledu pravca u kome se kreće energetska politika Srbije, o rokovima koji su postavljeni u smislu dekarbonizacije i efektima ovog procesa koje će oni osetiti. Kao način za prevazilaženje ovih izazova istaknut je društveni dijalog koji treba da na otvoren i transparentan način pruži informacije građanima o procesu energetske tranzicije, a koji za sada izostaje, uz često kontradiktorne poruke koje dolaze sa najviših mesta odlučivanja.

Zahvaljujemo se svim panelistima i učesnicima na kvalitetnoj razmeni znanja i iskustava.