Home > Aktuelno > Mirno rešavanje radnih sporova: Jačanje vidljivosti je jačanje dostupnosti
Print Friendly, PDF & Email

Zahvaljujući podršci Solidar Suisse kancelarije u Srbiji, IDC već 6 godina radi na jačanju instituta mirnog rešavanja radnih sporova. Iako je još 2004. godine usvojen Zakon o mirnom rešavanju radnih sporova, različiti faktori i okolnosti uticali su na to da ovaj institut ostane nedovoljno vidljiv i afirmisan u našoj državi i nakon skoro 15 godina, a sudska zaštita i dalje ostaje primaran oblik zaštite prava zaposlenih.

Kroz prethodne projekte zajedno sa socijalnim partnerima Ujedinjenim granskim sindikatima ’Nezavisnost’Savezom samostalnih sindikata Srbije Unijom poslodavaca Srbije radili smo i na unapređenju zakonodavnog okvira, a preporuke za izmene Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova koje je sačinila grupa eksperata angažovanih na projektu, su nedavno i usvojene. Takođe, radili smo na povećanju dostupnosti instituta kroz obuke novih miritelja i arbitara, izradu online kursa za mirno rešavanje radnih sporova, realizaciju radionica posvećenih podizanju nivoa svesti radnog stanovništva i poslodavaca o prednostima korišćenja instituta mirnog rešavanja radnih sporova.

Ove godine projekat kroz jednu od komponenti teži da doprinese jačanju vidljivosti Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova. Čineći usluge Agencije vidljivijim, projekat ima za cilj da učini usluge agencije i sam institut mirnog rešavanja radnih sporova dostupnijim njegovim potencijalnim korisnicima.

Lajkujte stranicu i prosledite informaciju prijateljima kojima bi usluge Agencije mogle biti od pomoći.