Home > Aktuelno > Održane obuke za pokretanje sopstvenog biznisa u okviru projekta LSG 4 LAP – Trajna rešenja za interno raseljena lica i povratnike kroz partnerstvo
Print Friendly, PDF & Email

Tokom avgusta održane su 4 dvodnevne obuke za pokretanje sopstvenog biznisa u okviru projekta LSG 4 LAP – Trajna rešenja za interno raseljena lica i povratnike kroz partnerstvo. Obuke su održane za potencijalne korisnike u Gradu Smederevu i opštinama Velika Plana, Smederevska Palanka i Kovin.

Polaznici su u okviru obuke uz mentorsku podršku ekonomskog savetnika IDC-a razvili pojedinačne biznis planove za ideje sa kojim su konkurisali za podršku  u vidu ekonomskog granta. Tokom prvog dana obuke polaznici su se upoznali sa pravnim okvirom za pokretanje sopstvenog biznisa i merama podrške koje se pružaju putem Nacionalne službe za zapošljavanje, Ministarstva poljoprivrede i drugih institucija. Osim toga oni su tokom prvog dana usvojili znanja i savaladali osnovne veštine iz oblasti poslovne komunikacije i korespodencije, kao i iz oblasti marketinga. Drugi dan je bio posvećen predstavljanju modela za testiranje biznis ideja i razvoj biznis planova. Nakon toga se IDC tim u individualnom radu posvetio svakom učesniku u cilju da razviju što detaljniji biznis plan.

 

 

 

 

 

 

Obuka za pokretanje sopstvenog biznisa je jedan od obaveznih koraka u procesu izbora korisnika  za podršku u vidu paketa ekonomskog osnaživanja. Za ovaj vid podrške je apliciralo 72 lica iz kategorije interno raseljenih lica i povratnika po Sporazumu o readmisiji iz ove 4 lokalne samouprave. Putem dodele ekonomskog granta za kupovinu opreme i materijala za pokretanje novog ili unapredjenje postojećeg biznisa biće osnaženo najamnje 40 korisnika.

Projekat LSG 4 LAP – Trajna rešenja za interno raseljena lica i povratnike kroz partnerstvo realizuje IDC u partnerstvu sa Gradom Smederevom i opštinama Velika Plana, Smederevska Palanka i Kovin. Projekat finansira Evropska unija u okviru programa „Unapređenje uslova života interno raseljenih lica i povratnika po Sporazumu o readmisiji Republike Srbije“.