Home > Aktuelno > Održani dani otvorenih vrata za interno raseljena lica i povratnike po sporazumu o readmisiji u 4 opštine
Print Friendly, PDF & Email

U okviru projekta LSG 4 LAP – Trajna rešenja za interno raseljena lica i povratnike kroz partnerstvo održani su Dani otvorenih vrata za interno raseljena lica i povratnike po sporazumu o readmisiji u cilju promocije otvorenih javnih poziva za dodelu pomoći u vidu paketa građevinskog materijala i ekonomskog osnaživanja.

Danima otvorenih vrata održanim u Smederevu, Smederevskoj Palanci, Velikoj Plani i Kovinu prisustvovalo je preko 125 ljudi. Oni su imali prilike da čuju detaljne informacije o projektu, pozivima za dodelu pomoći i dobiju odgovore na pitanja u vezi sa postupkom prijavljivanja i dodele pomoći. Poverenici za izbeglice i migracije u svakoj od opština stoje na raspolaganju svim zainteresovanima do kraja roka za podnošenje prijava za sva četiri javna poziva do 04. marta 2019. godine. Kod poverenika mogu se dobiti dodatne informacije, pomoć u prikupljanju dokumentacije svakog radnog dana do 15h.

U okviru dana otvorenih vrata najaveljeni su i javni pozivi za dodelu seoskih kuća sa okućnicom, koji će biti otvoreni uskoro. Pozivi su najavljeni kako bi zainteresovani mogli da počnu potragu za seoskim domaćinstvom i imali vremena da prikupe svu potrebnu dokumentaciju po otvranju poziva.

Projekat „LSG 4 LAP – Trajna rešenja za interno raseljena lica i povratnike kroz partnerstvo“ počiva na regionalnom pristupu i teži da odgovori na potrebe najugroženijih porodica sa teritorije ove četiri jedinice lokalne samouprave. Za 48 porodica interno raseljenih lica i povratnika po Sporazumu o readmisiji biće obezbeđena trajna stambena rešenja. Od toga za 13 porodica kroz kupovinu seoskog domaćinstva i mali grant za adaptaciju i opremanje domaćinstva, a za 35 porodica kroz nabavku paketa građevinskog materijala za adaptaciju postojećih stambenih uslova. U okviru projekta 40 korisnika dobiće pomoć u vidu paketa ekonomskog osnaživanja, koji se sastoji iz obuke i granta za nabavku osnovnih sredstava za pokretanje biznisa.