Home > Aktuelno > Otvaranje Dobrosusedskog kluba Sjenica_Re!ntegracija – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji
Print Friendly, PDF & Email

Otvaranje Dobrosusedskog kluba Sjenica

Re!ntegracija – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji

U sredu, 23. septembra 2020. godine, svečano je otvoren Dobrosusedski klub Sjenica, u okviru projekta “Re!ntegracija – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji”.

Dobrosusedski klub Sjenica, na adresi Bulevar Zorana Đinđića bb, tržni centar, Sjenica, će okupljati porodice povratnika kao i druge porodice iz lokalne zajednice, nastojeći da ih podrži socijalnim i ekonomskim merama. U planu su radionice za decu i odrasle koje će se odvijati u klubu do kraja 2021. godine, a koje će realizovati profesori i radioničari iz Sjenice i okoline.

Ovo je jedan od tri kluba koji se otvaraju u okviru projekta “Re!ntegracija – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji“ u Sjenici, Novom Pazaru i Tutinu i predstavlja zbirno mesto zajednice za edukaciju, druženje, programom jačanja poslovnih kapaciteta korisnika i izradu biznis planova uz obezbeđivanje sredstava za nabavku opreme za pokretanje posla kao i podršku u njihovoj realizaciji.

„Za Sjenicu otvaranje Dobrosusedskog kluba predstavlja značajan napredak za zajednicu u celini. Trudimo se da ovakvim i sličnim projektima što više pomognemo lokalnom stanovništvu, a na ovaj način će deca iz Sjenice i okoline imati priliku da nauče nešto novo kroz radionice koje se u klubu održavaju. Stariji imaju priliku da pohađaju biznis obuke u okviru projekta i konkurišu za sredstva za pokretanje sopstvenog posla, ali i da pohađaju radionice podrške u cilju što bolje reintegracije povratnika u društvo. Iako je projekat namenjen prvenstveno povratničkoj populaciji, priliku da učestvuju u njegovim aktivnostima imaju i drugi građani Sjenice i okoline. Nastojaćemo da i u narodnom periodu razvijamo slične projekte kako bi naši građani dobili podršku za svoju porodicu.“ – predsednik opštine Sjenica, g-din Munib Mujagić.

Dobrosusedski klubovi okupljaju celokupnu zajednicu organizacijom radionica za decu i obuka za starije članove porodice. Do sada je radionice u okviru projekta pohađalo 408 dece na 69 organizovanih radionica. Biznis obuke u Dobrosusedskim klubovima su organizovane za 102 prijavljenih korisnika koji će imati priliku da dobiju sredstva za pokretanje sopstvenog posla u iznosu od 3.000 evra.


Projekat ukupne vrednosti 1.226.000 evra finansiran je sredstvima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ i do kraja 2021. godine.

Nosilac projekta je ASB Serbia (Arbeiter-Samariter-Bund), implementator Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC), a partneri na projektu su grad Novi Pazaropština Sjenica, opština Tutin, u partnerstvu sa Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka – SEDA i Muslimanskim humanitarnim društvom „Merhamet – Sandžak“.