Home > Aktuelno > Paka Saukijo dobila mural u Madridu, a zašto je ova žena važna za IDC? 
Print Friendly, PDF & Email

Paka Saukijo dobila mural u Madridu, a zašto je ova žena važna za IDC?

Navikli smo da na muralima na zgradama vidimo likove poznatih sportista, glumaca, političkih figura koje su svojim likom i delima na neki način ostavile trag u vremenu u kom žive. Jedna takva ličnost našla se na muralu u madridskom naselju Aluče, zajedno sa još 9 svojih koleginica, boraca za ljudska prava. U pitanju je Fransiska Saukijo, počasna predsednica organizacije Pokret za mir, razoružanje i slobodu (MPDL), iz koje je ponikao IDC.

Ovim gestom madridjani su našu Paku odlikovali za doprinos jednakim pravim, zajedno sa španskim pravnicama Konsepsion Arenal, Klara Kampoamor, Mercedes Formica, Marija Telo, Rajmunda de Penjafort, Kristina Alberdi, Emilija Kasas, Elisa Perez Vera i Adela Asua.

 

 

 

 

 

 

Ko je Franciska Paka Saukijo?

Francisca „Paquita“ Saukuillo Perez del Arco (rođena 31. jula 1943) je španska pravnica i političarka poznata po svom aktivizmu kao borac i zagovornik odbrane demokratskih sloboda tokom diktature Fransiska Franka. Bila je poslanik u madridskoj skupštini (1983–1994), senator (1983–1994) i član Evropskog parlamenta (1994–2004). Od 1985. godine je predsednica nevladine organizacije Pokret za mir, razoružanje i slobodu (MPDL). Od maja 2016. godine predsedava kao komesarka za istorijsko pamćenje Gradskog veća Madrida.

Zašto je Paka važna za IDC?

Naša priča počinje 2007. godine kada je grupa ljudi koje je povezivao posao, shvatila da deli nešto više – viziju društva u kakvom žele da žive.  U periodu od 2002. do 2007. godine, osnivači IDC-a radili su upravo u organizaciji Pokret za mir (MPDL). Tokom godina oni su bili angažovani na poslovima pružanja pravne i humanitarne pomoći izbeglim iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, projektima socijalne inkluzije i drugim aktivnostima koje je ova organizacija realizovala na prostoru Balkana.  Kada je MPDL 2007.godine doneo odluku da se povuče sa Balkana, kako ne bi svoje zaposlene ostavili bez posla pomogli su im da osnuju lokalne organizacije i nastave svoj rad samostalno. Tako se rodilo nekoliko inicijativa za razvoj i saradnju u republikama bivše SFRJ, a našu inicijativu od tada nastavljaju i drže u životu oni isti, ali i novi ljudi.

Hvala Paki, i madridjanima koji su joj ovim lepim gestom odali priznanje, za njenu borbu za jednakost i mir, u svom komšiluku, ali i širom sveta, pa sve do naše zemlje.