Home > Aktuelno > Podela opreme za 11 korisnika uz podršku samozapošljavanju – Reintegracija II
Print Friendly, PDF & Email

Podela opreme za 11 korisnika uz podršku samozapošljavanju – Reintegracija II

U Novom Pazaru izvršena je podela opreme za 11 korisnika koji su u okviru projekta „Reintegracija II – dalja podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji“ dobili grantove u vidu opreme u vrednosti do 340.000 dinara po grantu, u drugom krugu aktivnosti. Kao podrška samozapošljavanju, korisnici su pored grantova dobili i mentorsku podršku i savetovanje u što uspešnijem obavljanju delatnosti.

Ukupna vrednost podrške je više od 3.500.000 dinara, a podržane delatnosti su:

  • Kozmetičarsko – frizerski saloni
  • Knjigovodstvena agencija
  • Dizajnerski studio i proizvodnja lake konfekcije
  • Usluge cepanja drva, stolarija i molerski radovi
  • Poslastičarska radnja, picerija i restoran brze hrane

Doprinos razvoju ovih delatnosti podstiče raznovrsnost ponude usluga u zajednici i doprinosi ekonomskom rastu, a ulaganje u lokalno tržište rada predstavlja ključnu inicijativu usmerenu ka podršci ekonomskom razvoju i socijalnom uključivanju teže zapošljivih grupa. Mali grantovi poput ovih su posebno važni jer omogućavaju fleksibilnost u upotrebi sredstava, prilagođavajući se specifičnim potrebama svakog korisnika i doprinose personalizovanom pristupu podršci i povećavaju šanse za uspeh u poslovanju.

U drugom krugu aktivnosti je podržano i 20 korisnika iz teže zapošljivih kategorija koji su zaposleni kod 10 poslodavaca, a sredstva koja su uložena u ovu podršku kroz dodelu opreme, materijala i mašina poslodavcima iznose nešto više od 10.700.000 dinara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podsećamo da je prethodnom ciklusu projekta ukupno 22 nezaposlenih lica iz teže zapošljivih grupa, zaposleno kod 11 poslodavaca uz grant poslodavcima za otvaranje novog radnog mesta i rast poslovanja u visini do 440.000,00 dinara po novootvorenom radnom mestu, a 12 poljoprivrednih proizvođača je podržano u nabavci sadnog materijala i opreme za razvoj proizvodnje maline, uz ukupno ulaganje od 13.105.000,00 dinara.

Opremu su dodeli prestavnici naše organizacije IDC – Inicijative za razvoj i saradnju, direktor Miodrag Nedeljković i projektni menadžer Igor Kojčić, koja sprovodi projekat REINTEGRACIJA II namenjen podršci povratnicima i drugim socijalno ugroženim stanovnicima Raškog okruga kroz mere ekonomske, psihosocijalne i institucionalne podrške.  Dodeli opreme prisustvovali su gradonačelnik grada Novog Pazara, gospodin Nihat Biševac, predstavnici grada Novog Pazara i Regionalne razvojne agencije SEDA.

Nosilac projekta je nemačka organizacija ASB (Arbeiter-Samariter-Bund), implementacioni partner Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC) iz Beograda, a korisnički okruzi na projektu su Pirotski, Rasinski i Raški okrug. Projekat je finansiran sredstvima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ uz podršku i sufinansiranje Grada Novog Pazara.

Informacije o projektnim aktivnostima, otvorenim konkursima i drugo su dostupne na sajtu projekta www.reintegracija.net.