Home > Aktuelno > Pokrenimo srce!
Print Friendly, PDF & Email

Akcija Pokrenimo Srce!

Subotica, 18.oktobar, 2016.

Akcijom „Pokrenimo srce“ na gradskom trgu u Subotici i predavanjima u Velikoj većnici Gradske kuće treći put po redu obeležen je Evropski dan borbe protiv srčanog zastoja u ovom gradu. Slogan ovogodišnje manifestacije, koja je okupila preko 200 subotičkih đaka, glasi „Deca spašavaju živote„.

Đaci četrnaest subotičkih osnovnih i srednjih škola su  građanima prikazali tehniku masaže srca prilikom pružanja prve pomoći. Podršku osnovcima i srednjoškolcima je pružio i naš zlatni olimpijac, Davor Štefanek, a manifestaciju je podržalo i Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke u saradnji sa organizacijama Arbeiter-Samariter Bund i Inicijativa za razvoj i saradnju IDC iz Beograda.

Iznenadni srčani zastoj je prema statistici, treći uzrok smrtnosti stanovništva, posle malignih i kardiovaskularnih bolesti. Do iznenadnog srčanog zastoja tj. prestanka mehaničke aktivnosti srca načešće dolazi u vanbolničkim uslovima i bez prethodne istorije bolesti. Zbog toga je veoma važno aktivno učeće građana u pružanju mera prve pomoći. Održavanjem manifestacije „Pokrenimo srce” širom  Evrope utiče se na svest građana da budu društveno odgovorni i da pomažu drugima u nevolji.