Home > Aktuelno > U poseti Mimozi Kodroli 
Print Friendly, PDF & Email

U poseti Mimozi Kodroli

Juče smo imali priliku da posetimo Mimozu Kodroli, jednu od korisnica koje su u okviru projekta ,,Podrška zapošljavanju povratnika, Roma i drugih teže zapošljivih grupa“ dobile opremu za otpočinjanje sopstvenog posla.

Mimoza pravi baklave po originalnoj prizrenskoj recepturi, nasleđenoj od bake. Pored profesionalne mešalice za testo isporučena je i velika peć te će na ovaj način moći da isporuči veće količine i time obezbedi dodatne prihode za svoju porodicu.

U okviru ovog projekta do sada je 145 osoba uključeno u projekat, a 127 korisnika je prošlo biznis obuke i time steklo priliku za poboljšanje uslova života.

Dodeljena su 73 granta za pokretanje sopstvenog posla, od čega nešto više od polovine, od nosno 37 grantova dodeljeno je ženama.

Pored tradicionalnih biznis modela (zanatski poslovi, poljoprivreda i drugo) u okviru projekta podsticane su individualne i originalne biznis start up ideje. Tako je Kimete Mehmeti pokrenula svoju proizvodnju ramova za autorke orijentalne kaligrafske radove, a Fahrije Aćifi pokrenula je portal na romskom jeziku.

Dodatna vrednost ovog projekta je i udruživanje korisnika – četiri korisnice iz Čajetine osnovale su socijalno preduzeće za preradu voća. Dvoje korisnika je pokrenulo fast food u Zemun Polju. Sedam korisnica udružilo je svoju poljoprivrednu opremu u Priboju, time povećavši mogućnost za dobijanje većeg prinosa sa obradivih površina.

Priča o našoj Mimozi privukla je pažnju mnogih, a reportažu o njoj čitajte na portalu Blic žena.

___

Projekat ,,Podrška zapošljavanju povratnika, Roma i drugih teže zapošljivih grupa“, u okviru šireg projekta Nemačke razvojne saradnje – „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u Srbiji, a u skladu sa ugovorom sa GFA konsultantskom grupom. IDC je implementacioni partner GIZ-a.