Home > Najnovije > Poseta Mimozi Kodroli – Podrška zapošljavanju povratnika, Roma i drugih teže zapošljivih grupa
Print Friendly, PDF & Email

Juče smo imali priliku da posetimo Mimozu Kodroli, jednu od korisnica koje su u okviru projekta ,,Podrška zapošljavanju povratnika, Roma i drugih teže zapošljivih grupa“ dobile opremu za otpočinjanje sopstvenog posla.

Mimoza pravi baklave po originalnoj prizrenskoj recepturi, nasleđenoj od bake. Hrskavi kolači koji se peku tri sata na laganoj vatri govore više od hiljadu reči. Zadovoljstvo nam je da će Mimoza uspeti da pokrene svoj posao proizvodnje baklava i steći dodatni prihod za svoju porodicu. Pored profesionalne mešalice za testo isporučena je i velika peć te će na ovaj način moći da isporuči veće količine, a nadamo se i udruži svoje kulinarke sposobnosti sa vrsnim kuvaricama iz okruženja.

 

 

 

 

 

 

U okviru projekta ,,Podrška zapošljavanju povratnika, Roma i drugih teže zapošljivih grupa“, do sada je 145 osoba uključeno u projekat, a 127 korisnika je prošlo biznis obuke i time steklo priliku za poboljšanje uslova života.

Dodeljena su 73 granta za pokretanje sopstvenog posla, od toga žene su uključene sa 50,7% – ukupno 37 grantova dodeljeno je ženama.

Pored tradicionalnih biznis modela (zanatski poslovi, poljoprivreda i drugo) u okviru projekta podsticane su individualne i originalne biznis start up ideje – Kimete Mehmeti pokrenula je proizvodnju ramova za autorke orijentalne kaligrafske radove, korisnica Fahrije Aćifi pokrenula je portal na romskom jeziku.

Dodatna vrednost ovog projekta je i udruživanje korisnika – četiri korisnice iz Čajetine osnovale su socijalno preduzeće za preradu voća, dvoje korisnika je pokrenulo fast food u Zemun Polju, sedam korisnica udružilo je svoju poljoprivrednu opremu u Priboju, time povećavši mogućnost za dobijanje većeg prinosa sa obradivih površina.

Mimoza Kodrole koju smo danas posetili pokreće izradu baklava po tradicionalnoj prizrenskoj recepturi. Mimoza je mama dvoje dece i već duže vremena je nezaposlena. Ovim projektom stvoriće priliku da pokrene svoj posao i obezbedi ekonomsku stabilnost za svoju porodicu. Recepturu je nasledila od svoje mame i bake – malo žensko porodično nasleđe koje će joj pružiti priliku za planiranje malo drugačije budućnosti.

___

Projekat ,,Podrška zapošljavanju povratnika, Roma i drugih teže zapošljivih grupa“, u okviru šireg projekta Nemačke razvojne saradnje – „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u Srbiji, a u skladu sa ugovorom sa GFA konsultantskom grupom. IDC je implementacioni partner GIZ-a.