Home > Aktuelno > Potpisan partnerski ugovor o realizaciji projekta  „Održive zajednice u Sandžaku – Od mere do karijere“
Print Friendly, PDF & Email

U ponedeljeak, 04. novembra 2019. godine, održano je Svečano potpisivanje partnerskog ugovora na projektu ,,Održive zajednice u Sandžaku – Od mere do karijere”. Ugovor je potpisao Grad Novi Pazar, kao nosilac projekta, sa projektnim partnerima – opštinom Tutin, Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka (SEDA), Muslimanskim humanitarnim društvom Merhamet i IDC-om.

Projekat je usmeren na povećanje zapošljivosti povratnika po sporazumu o readmisiji, Roma i drugih teže zapošljivih kategorija kroz programe obuke prilagođene potrebama lokalnog tržišta rada, podršku zapošljavanju i programe samozapošljavanja i razvoj socijalnog preduzetništva u Novom Pazaru i Tutinu. Glavni cilj projekta je povećanje zapošljavanja i zapošljivosti ciljnih grupa jačanjem kapaciteta lokalnih struktura, kao i umrežavanjem na lokalnom i regionalnom nivou.

Zahvaljujući projektu 40 nezaposlenih lica proći će kroz programe prekvalifikacije i dokvalifikacije, kao i treninge za započinjanje sopstvenog posla. Nakon perioda edukacije, korisnici projekta će moći da pokrenu sopstveni posao zahvaljujući dobijenim sredstvima ili da se zaposle kod prethodno odabranih poslodavaca. Paralelno sa tim, 2 udruženja građana dobiće podršku kako bi razvili i unapredili sopstveno socijalno preduzeće. Ciljna grupa korisnika na projektu biće prvenstveno povratnici po Sporazumu o readmisiji, Romi i mladi do 30 godina.

Projekat „Održive zajednice u Sandžaku – Od mere do karijere“ deo je Projekta Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji koja se sprovodi u okviru Nemačke razvojne saradnje. Projekat realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), u saradnji sa Kabinetom potpredsednice Vlade Republike Srbije kao predsednice Koordinacionog tеla za praćеnjе rеalizacijе Stratеgijе za socijalno uključivanjе Roma i Romkinja u Rеpublici Srbiji za pеriod od 2016. do 2025. godinе.