Home > Aktuelno > Potpisivanje 45 ugovora o dodeli subvencija za samozapošljavanje u okviru projekta Re!ntegracija – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji
Print Friendly, PDF & Email

U četvrtak 18.02.2021. godine svečano su potpisani ugovori o dodeli subvencija za samozapošljavanje sa 45 korisnika. Proteklih meseci korisnici su imali priliku da pohađaju intezivne biznis obuke i pripreme poslovni plan, a 45 korisnika je podržano u realizaciji svoje ideje kroz dodelu sredstava za njenu implementaciju. Vrednost grantova po korisniku iznosi do 3.000 evra. Ukupno 19 korisnika iz Novog Pazara je podržano, 12 iz Tutina i 14 korisnika iz Sjenice, od toga 11 žena je dobilo sredstva za pokretanje sopstvenog posla. U okviru projekta će u narednom periodu biti dodeljeno još 45 grantova, što ukupno čini 90 dodeljenih grantova prodviđenih projektom.Proizvodnja lake konfekcije, proizvodnja tradicionalnih jela, hortikultura, grafički dizajn, internet kafe, kompjuterska 3D obrada metala, otvaranje fitnes centra, poljoprivredna proizvodnja, perionica tepiha, fasadersko-molerski radovi, auto servis, otvaranje stolarske radionice samo su neke od poslovnih ideja koje će biti podržane podelom sredstava za njihovo pokretanje.

Proteklih meseci više od 100 korisnika su imali priliku da pohađaju intezivne biznis obuke i pripreme poslovni plan, a 45 korisnika je podržano u realizaciji svoje ideje kroz dodelu sredstava za njenu implementaciju.

Pored ekonomske komponente, kroz psihosocijalnu podršku – radionice u okviru projekta u dosadašnjem periodu, za više od 1.500 dece i mladih na više od 450 radionica organizovana je podrška u savladavanju školskog gradiva, učenju jezika kao i razvoju kreativnih veština u tri Dobrosusedska kluba (Novi Pazar, Sjenica i Tutin), otvorena u okviru projekta.

Radionice će se nastaviti sa realizaciom i u toku cele 2021. godine, a prijave su u toku u Dobrosusedskim klubovima.

Nosilac projekta je ASB Serbia (Arbeiter-Samariter-Bund), implementator Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC), a korisničke opštine na projektu su grad Novi Pazar, opština Sjenica, opština Tutin, dok su projektni partneri Regionalna razvojna agencija Sandžaka – SEDA i Muslimansko humanitarno društvo „Merhamet – Sandžak“.

Osnovni cilj projekta je stvaranje dostojanstvenih uslova života za povratnike kroz intezivnu socio-ekonomsku podršku u cilju održive (re)integracije i unapređenja reintegracionih mehanizama u tri grada u Srbiji.

Projekat u vrednosti od 1.226.000 evra je finansiran sredstvima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ i traje do kraja 2021. godine.

Projekat ukupne vrednosti 1.226.000 evra finansiran je sredstvima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ i do kraja 2021. godine. Nosilac projekta je ASB Serbia (Arbeiter-Samariter-Bund), implementator Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC), a partneri na projektu su grad Novi Pazaropština Sjenica, opština Tutin, u partnerstvu sa Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka – SEDA i Muslimanskim humanitarnim društvom „Merhamet – Sandžak“.