Home > Aktuelno > Protivgradne mreže za 8 porodica dragačevskih sela i nastavak saradnje sa Opštinom Lučani
Print Friendly, PDF & Email

U petak, 28. juna 8 porodica iz opštine Lučani dobilo je protivgradne mreže i dodatnu opremu za njihovo postavljanje u okviru projekta Zasad za zajednicu koji realizuju udruženje građana IDC i Opština Lučani. Projekat ima za cilj socio-ekonomsko osnaživanje porodica dragačevskog okruga, a sredstva su obezbedile opština Zolikon iz Ciriha i opština Lučani.

Tokom prošle godine 15 porodica dobilo je sadnice maline za podizanje sopstvenih zasada površine 20 ari, sisteme za navodnjavanje, pumpe i drugu opremu, a ove godine najuspešniji od njih dobili su protivgradne mreže.

Uskoro će biti otvoren i javni poziv za nove korisnike, a ove godine osim sadnica maline, zainteresovani će moći da konkurišu i za sadnice borovnice ili jagode.

Udruženje građana IDC iz Beograda  i opština Lučani kroz ovaj projekat ali i druge, za dragačevski kraj inovativne, inicijative nastavljaju saradnju. Osim projekta Zasad za zajednicu, Opština i IDC će u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije organizovati i međunarodni volonterski kamp Svet za školu u selu Tijanje. Mladi volonteri iz celog sveta provešće dve nedelje u ovom selu gde će raditi na uređenju prostorija osnovne škole, upoznati svakodnevni život dragačevskog sela i njegovih stanovnika i prirodne lepote naše zemlje.

Opština Lučani je, takođe, deo projekta Socijalna dimenzija EU integracija, koji realizuje nemačka humanitarna organizacija ASB. Opština je u okviru ovog projekta uz mentorsku podršku zaposlenih u IDC-u podržana u razvijanju tri projektna predloga, nakon što su zaposleni u Opštini i Centru za socijalni rad u Guči imali obuku za pisanje projekata iz oblasti socijalne zaštite i socijalnog razvoja. Ova tri projekta deo su grupe od 45 projektnih predloga koje su zaposleni IDC-a razvili sa 15 opština u Srbiji izabranih od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije. Projekat Socijalna dimenzija EU integracija je regionalna inicijativa, pa će kao rezultat opštine širom Zapadnog Balkana razviti 200 projektnih aplikacija, kojima će moći da konkuršu za sredstva Evropske unije i drugih donatora, sa ciljem da utiču na stvaranje boljih uslova života za svoje sugrađane.