Home > Aktuelno > Radionica ‘Mirno rešavanje radnih sporova’ u Jagodini
Print Friendly, PDF & Email

U okviru projekta ‘Socijalni partneri zajedno u podršci zakonodavnih izmena instituta mirnog rešavanja radnih sporova’, finansiranog od strane Solidar Suisse/Swiss Labour Assistance (SLA) – Kancelarija u Srbiji, čiji cilj je da se doprinese unapređenju poštovanja i primene radnog zakonodavstva u Srbiji sa posebnim osvrtom na institut mirnog rešavanja radnih sporova, 23.10.2015. godine u Jagodini održana je radionica pod nazivom Mirno rešavanje radnih sporova u praksi.

Interaktivna radionica je počela kratkom prezentacijom projekta i instituta mirnog rešavanja radnih sporova učesnicima radionice, nakon čega je usledila simulacija samog postupka čiji cilj je bio da se postupak približi prisutnim poslodavcima i zaposlenima.

„Neophodno je podići nivo svesti zaposlenih i poslodavaca o značaju unapređenja zakona, prakse i prednostima instituta mirnog rešavanje radnih sporova, kao što su: prevencija nastanka radnih sporova kao i nastanka štrajkova, stvaranje pozitivnog poslovnog ambijenta, ekonomičnost, doborovoljnost i neformalnost postupka, jednakost strana u postupku, poboljšanje komunikacije strana u sporu, i naročito efikasnost i rasterećenje sudova“, istakla je Milena Šošić, koordinatorka projekta, u uvodnom delu radionice.

Učesnici su imali priliku da tokom radionice direktno postavljaju pitanja projektnim partnerima, miriteljima, arbitrima i predstavnicima Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, kao i da steknu uvid u sam proces mirnog rešavanja radnih sporova i njegove prednosti u onosu na sudsko rešavanje radnih sporova.

Na pitanja učesnika odgovarali su: Milena Šošić (Inicijativa za razvoj i saradnju), Slađana Kiković (Ujedinjeni granski sindikati ’Nezavisnost’), Divna Vujasinović Dučić (Savez samostalnih sindikata Srbije), Ivica Lazović (Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova), Zorica Radović (arbitar) i Danilo Rončević (miritelj). Još tri interaktivne radionice biće organizovane u sledećim gradovima: Šabac (06.11.2015.), Kruševac (20.11.2015.) i Novi Sad (23.11.2015.).