Home > Aktuelno > Sadnice jagoda za 5 seoskih domaćinstava opštine Lučani
Print Friendly, PDF & Email

Pet seoskih domaćinstava iz sela Guča, Goračići, Viča i Živica dobilo je po 7.000 sadnica jagode. Ova količina dovoljna je za podizanje zasada jagoda na površini od 20 Ari. Sadnice su podeljene u okviru projekta Zasad za zajednicu Lučani, koji je po drugu godinu za redom podržala opština Zolikon iz Ciriha, a sredstva je izdvojila i opština Lučani.

 

 

 

 

 

 

Osim sadnica jagode, nedavno su najuspešnijim korisnicima koji su prošle godine podeljene sadnice, sistemi za navodnjavanje i druga oprema potrebna za zasnivanje zasada maline, podeljene i protivgradne mreže. Osim toga, u okviru ovogodišnjeg projekta 3 domaćinstva dobiće sadnice maline, a jedno će biti podržano u zasnivanju zasada borovnice.

Poljoprivreda predstavlja osnovni izvor prihoda za porodice u ruralnim krajevima opštine Lučani, a prilikom apliciranja za podršku u okviru ovog projekta, podnosioci prijava sami su se odlučivali za biljnu vrstu koju žele da uzgajaju. Sadnice koje su obezbeđene u okviru projekta su sertifikovane, a korisnici će proći edukaciju na temu uzgajanja bobičastog voća.