Home > Aktuelno > Trening za volontere – Regovanje na humanitarnu krizu
Print Friendly, PDF & Email

Trening za volontere – Regovanje na humanitarnu krizu

Dana 6. i 7. oktobra 2022. godine putem zoom platforme organizovan je dvodnevni onlajn trening Regovanje na humanitarnu krizu. Trening za volontere održan je u cilju podizanja svesti o osnovnim humanitarnim principima, kao i adekvatnom odgovoru na različite oblike humanitarnih kriza.

Na treningu je učestvovalo ukupno 15 volontera iz Srbije (iz gradova Vranje, Pirot, Valjevo, Šabac, Beograd, zatim Opština Ćićevac i dr.) i Bosne i Hercegovine (Doboj).

Volonteri organizacija civilnog društva koji su prisustvovali treningu su dodatno uvećali svoje znanje o reagovanju u kriznim situacijama koje direktno mogu primeniti u svom radnom okruženju i preneti svojim kolegama, prijateljima i drugim volonterima. Oni su unapredili su svoja znanja o osnovnim humanitarnih principima, kao i o rodno zasnovanom nasilju u kontekstu migracija i zaštiti dece. Na treningu su učestvovali volonteri koji su angažovani na aktivnostima podele humanitarne pomoći izbeglim licima iz Ukrajine, kao i volonteri iz organizacija članica IRIS mreže.

Trening je održan u okviru projekta Priprema mehanizama za odgovor na povećan priliv izbeglica iz Ukrajine, koji sprovodi Inicijativa za razvoj i saradnju, uz finansijsku podršku Farma Mundi, Španija.