Home > Aktuelno > U Smederevu predstavljen projekat „LSG 4 LAP – Trajna rešenja za interno raseljena lica i povratnike kroz partnerstvo“
Print Friendly, PDF & Email

U četvrtak, 7. februara, 2019. godine u Gradskoj upravi Grada Smedereva održana je  svečana konferencija na kojoj je predstavljen projekat „LSG 4 LAP – Trajna rešenja za interno raseljena lica i povratnike kroz partnerstvo.

Projekat zajednički realizuju UG Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC), Grad Smederevo, opština Smederevska Palanka, opština Velika Plana i opština Kovin. Projekat finansira Evropska unija putem Delegacije Evropske unije u Srbiji u okviru programa „EU podrška održivim rešenjima za interno raseljene i reintegraciju povratnika” ukupne vrednosti 5,65 miliona evra.

Prisutnima se obratila Gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović, kao i gospodin Ivan Gerginov, ispred Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, koji su govorili o važnosti regionalne saradnje i donatorske podrške za poboljšanje uslova života socijalno ranjivih grupa na lokalu.

Predstavnici Grada Smedereva i opština Smederevska Palanka, Velika Plana i Kovin predstavili su ulogu i značaj koji ovaj projekat ima za stanovništvo njihovih lokalnih samouprava. Oni su pozvali svoje sugrađane da se putem web sajtova i oglasnih tabli lokalnih samouprava detaljnije informišu o otvorenim javnim pozivima za interno raseljena lica i povratnike po Sporazumu o readmisiji za dodelu pomoći u vidu građevinskog materijala i paketa ekonomskog osnaživanja. Na raspolaganju potencijalnim korisnicima u ove 4 lokalne samouprave stoje i poverenici za izbeglice i migracije, gde svi zainteresovani mogu dobiti potrebne informacije i pomoć u procesu konkurisanja.

Javni pozivi za dodelu pomoći u vidu građevinskog materijala i paketa ekonomskog osnaživanja, otvoreni su do 04. marta 2019. godine, a uskoro će biti otvoreni i pozivi za pomoć u vidu kupovine seoskih domaćinstava za interno raseljena lica i povratnike po Sporazumu o readmisiji.

Projekat LSG 4 LAP – Trajna rešenja za interno raseljena lica i povratnike kroz partnerstvo počiva na regionalnom pristupu i teži da odgovori na potrebe najugroženijih porodica sa teritorije ove četiri jedinice lokalne samouprave. Za 48 porodica interno raseljenih lica i povratnika po Sporazumu o readmisiji biće obezbeđena trajna stambena rešenja. Od toga za 13 porodica kroz kupovinu seoskog domaćinstva i mali grant za adaptaciju i opremanje domaćinstva, a za 35 porodica kroz nabavku paketa građevinskog materijala za adaptaciju postojećih stambenih uslova. U okviru projekta 40 korisnika dobiće pomoć u vidu paketa ekonomskog osnaživanja, koji se sastoji iz obuke i granta za nabavku osnovnih sredstava za pokretanje biznisa.