Home > Aktuelno > Useljeno 12 porodica u novoizgrađenu zgradu za socijalno stanovanje u Čačku
Print Friendly, PDF & Email

Useljeno 12 porodica u novoizgrađenu zgradu za socijalno stanovanje u Čačku

Danas su, u Čačku, uručeni ključevi od 12 stanova u zgradi izgradjenoj u okviru projekta „Ne ostavljajući nikoga iza sebe – adekvatno stanovanje i aktivna inkluzija ranjivih društvenih grupa u Čačku“

Žene žrtve porodičnog nasilja, mladi bez roditeljskog staranja koji su napustili sistem socijalne zaštite, osobe sa invaliditetom i pripadnici romske nacionalne manjine, dobili su na korišćenje kompletno nameštene i opremljene stanove. Stanovi su dodeljeni na period od 5 godina, uz mogućnost produženja od 3 godine, uz plaćanje neprofitne zakupnine, koja iznosi izmedju 400 i 900 dinara.

 

 

 

 

 

 

 

Ključeve od stanova uručili su izaslanica predsednika RS Suzana Paunović, ambasador EU Emanuel Žofre, Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, Ministarka za EU integracije Tanja Miščević, Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, pomoćnik ministra za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Dušan Radonjić i direktorka UNOPS-a u Srbiji Mikela Telatin.

 

 

 

 

 

Osim 12 stanova u zgradi se nalaze i 2 prostorije za zajedničke aktivnosti koje će se koristiti za realizaciju aktivnosti u oblasti aktivne inkluzije. Kao deo tima koji radi na realizaciji ovih aktivnosti imali smo priliku da zvanicama i medijima predstavimo aktivnosti psiho-socijalne podrške i druge mere aktivne inkluzije.

 

 

 

 

 

 

Jedna velika i značajna etapa projekta je iza nas. Za sada su stambeni uslovi 33 porodice poboljšani kroz rekonstrukciju 12 porodičnih kuća, kupovinu 9 kuća i sada dodelom 12 stanova na korišćenje. Fond za socijalno stanovanje Grada Čačka bogatiji je za 12 stanova, a u javnoj svojini su i dve zajedničke prostorije u zgradi. Do kraja projekta unapredićemo stambene uslove za još 11 porodica iz socijalno ranjivih kategorija.

____________

Projekat realizuje Grad Čačak, u partnerstvu sa Gradskom stambenom agencijom, Centrom za socijalni rad, Ustanovom za pružanje usluga socijalne zaštite Zračak Čačak i IDC-om.
Projekat je deo Programa podrške EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNOPS.