Home > Aktuelno > Uspešno realizovan još jedan projekat: Socijalna inkluzija i ekonomsko osnaživanje romske populacije u 11 opština u Srbiji
Print Friendly, PDF & Email

Uspešno realizovan još jedan projekat: Socijalna inkluzija i ekonomsko osnaživanje romske populacije u 11 opština u Srbiji

Ovog meseca uspešno je završen još jedan projekat na kom je IDC učestvovao kao implementacioni partner ASB SEE. U pitanju je projekat „Socijalna inkluzija i ekonomsko osnaživanje romske populacije u 11 opština u Srbiji“ koji je relizovan u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,  a finansiran od strane nemačke Razvojne banke – KfW.

Rezultati projekta su premašili očekivanja. Umesto planiranih 2.000, ostvareno je 10.000 poseta edukativnim, kreativnim i psihosocijalnim radionicama za decu i inkluzivnim radionicama za odrasle. Osnovnu biznis obuku završio je 121 korisnik, a čak  100 korisnika prošlo je programe prekvalifikacije ili dokvalifikacije i steklo zananja i veštine koje uvećavaju njihove šanse na tržištu rada.

„Socijalna inkluzija svih osetljivih grupacija i njihovo ekonomsko i svako drugo osnaživanje prioritet je Vlade Republike Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Kroz ovakve projekte, širi se mreža podrške i udružuju resursi“, istakla je Biljana Zekavica, pomoćnica Ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u okviru završne konferencije projekta, održane u Medija centru, 26.avgusta, 2022.

U okviru konferencije obratili su se i Rudinger Hartman, direktor nemačke razvojne banke  KfW za Srbiju i Kristijan Siling, Prvi sekretar i šef odeljenja za medjunarodnu razvojnu saradnju u Ambasadi Nemačke u Beogradu. Oni su ovom prilikom istakli:

„Priprema ovog složenog i višestrukog programa je potrajala. Ukupan trošak programa do sada je 20,8 miliona evra, od čega je nemački doprinos oko 12 miliona evra, a nacionalni doprinos Vlade RS oko 9 miliona evra“ istakao je Rudinger Hartman, direktor nemačke razvojne banke  KfW za Srbiju.

„Nemačka želi da Republika Srbija postane član porodice EU. Napori koje sprovodi ASB, sa svojim partnerima, od izuzetnog su značaja za ceo program, jer ove meke mere podržavaju investicije u socijalnu infrastrukturu, koja bi bila prazna bez ljudi. Nadamo se i 2. fazi projekta“ rekao je ovom prilikom Kristijan Siling, Prvi sekretar i šef odeljenja za medjunarodnu razvojnu saradnju u Ambasadi Nemačke u Beogradu.