Home > Aktuelno > Održan trening „Socijalno preduzetništvo od ideje do realizacije“ u okviru Erasmus+ projekta Socijalno preduzetništvo za mlade
Print Friendly, PDF & Email

Održan trening „Socijalno preduzetništvo od ideje do realizacije“ u okviru Erasmus+ projekta Socijalno preduzetništvo za mlade

Postati uspešan preduzetnik je izazov, a postati uspešan socijalni preduzetnik je poštovanja vredan podvig. U to su se uverili učesnici učesnice višednevnog treninga o socijalnom preduzetništvu koji je ove sedmice održan u prostorijama IDC-a.

Žarko već neko vreme osnažuje romske preduzetnike. Mirjana je tek osvestila da njen svakodnevni angažman ima elemente socijalnog preduzetništva, dok je Mladenovo upravljanje socijalnim preduzećem materijal za ozbiljnu analizu. Iva i Jelena su došle sa idejama i drugačijom generacijskom perspektivom.

Svi zajedno su razmenili iskustva, ideje i stavove  kroz pažljivo osmišljen radioničarski pristup. Korišćene su studije slučaja, igre uloga, različiti analitički alati i oluje mozgova kako bi im se predstavila teorija, ali još važniije, praksa socijalnog preduzetništva u Srbiji. Zato im je ukazano  na važnost koju imaju na poslovanje pojedini elementi okruženja, puput regulatornog okvira, saradnje sa lokalnim institucijama ili izvora finansiranja. Posebno im je skrenuta pažnja na veštine i znanja potrebne svakom socijlnom preduzetniku. Razgovaralo se o dilemama u marketinškom pristupu tržištu. Konačno, učesnici su uvideli koliko je teško (ali ne i nemoguće!) meriti društveni uticaj preduzeća.

Trening je održan u okviru projekta Socijalno preduzetništvo za mlade koji ima za cilj kreiranje i realizacija obuka za razvoj veština za pokretanje i razvoj socijalnog preduzetništva za (potencijalne) mlade socijalne preduzetnike na Zapadnom Balkanu.

Projekat implementira ENSIE mreža u partnerstvu sa ACT Group (HRV), SENT (SLO), CDI (SMK), Partners (ALB) i IDC (SRB).

Projekat finansira Erazmus+ program: Partnerstvo za saradnju u oblasti mladih