Home > Aktuelno > “Y VOTE” KONVENCIJA – UČEŠĆE MLADIH U DEMOKRATSKIM PROCESIMA
Print Friendly, PDF & Email

Naše 4 volonterke učestvovale su u Y-Vote konvenciji, održanoj u Dizeldorfu, u organizaciji  tima organizacije AEGEE-Dusseldorf, u okviru programa Erasmus +. Utiske sa konvencije prenosi Sandra Maksimović, jedna od učesnica:

“Y Vote” Konvencija pokazala se kao mnogo više od još jedne konvencije. Ako ste ikada želeli da budete okruženi mladim ljudima iz cele Evrope koji dele istu strast za politiku, demokratiju i njene vrednosti, onda je “Y Vote” pravo mesto za vas!

Rasprave, dijalozi i razmena iskustava su ono što je učinilo ovu konvenciju posebnom. Ona je svima nama dala mnogo novih saznanja o tome kako demokratija funkcioniše u zemljama koje ne poznajemo tako dobro, ali i kako su druge zemlje došle do rešenja za probleme s kojima se i mi suočavamo.

Evropska unija bila je tema naših radionica i predavanja, sa fokusom na njene institucije, vrednosti, izborni proces i način na koji sistem uopšteno funkcioniše. Deo konvencije bili su i sastanci sa evropskim komesarom za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tiborom Navracsicsom i članovima Evropskog parlamenta Sabinom Verheien i Arndt Kohn koji su nam dali dragocen uvid u njihov svakodnevni posao, kao i međusoban odnos evropskih institucija. Organizatori i treneri su uložili veliki trud da organizuju konvenciju i osmisle ne samo edukativne, već i praktične radionice. Osim sticanja znanja o EU, učesnici su imali priliku da nauče i više od onoga za šta su se prijavili! Neka od najvažnijih saznanja odnosila su se na to kako na efikasan način pristupiti političkoj sferi i političarima, kako svakodnevno graditi demokratiju kroz različite akcije na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou i kako koristiti mehanizme koje građani imaju da bi se izrazili, a njihova mišljenja bila uvažena. Nakon što smo dobili sva potrebna znanja, imali smo zadatak da identifikujemo različite probleme sa kojima se suočava civilno društvo. Kroz izradu preporuka naučili smo kako da se obraćamo političarima i izražavamo naše potrebe – što je bio i cilj ove konvencije. Ljudi iz Belorusije, Finske, Nemačke, Mađarske, Srbije, Slovenije, Španije, Holandije i Ujedinjenog Kraljevstva predstavljali su i objasnili kakvi su problemi sa kojima se suočava civilno društvo u njihovim zemljama.

Glavni zaključak do kog smo svi zajedno došli i koji je sadržan u brošuri koja je nastala kao rezučtat konvencije jeste: “Mi smo civilno društvo, mi smo budućnost i mi odlučujemo o sudbini Evropske unije”.