Home > Aktuelno > Završen prvi krug mentorske podrške opštinama u Srbiji za pisanje predloga projekata iz oblasti socijalnog razvoja u okviru projekta Socijalna dimenzija EU integracija
Print Friendly, PDF & Email

U proteklih dva meseca predstavnici IDC-a realizovali su obuke u 15 opština u Srbiji na temu pisanja projektnih predloga iz oblasti socijalne zaštite. Obuke su deo projekta Socijalna dimenzija EU integracija čiji je glavni nosilac ASB, a u okviru kog će biti razvijeno 195 predloga projekata u opštinama širom Zapadnog Balkana kroz mentorsku podršku i razvoj sardnje civilnog i javnog sektora.

Projekat Socijalna dimenzija EU integracija je otpočeo krajem 2018. godine potpisivanjem Ministarske deklaracije o zajedničkom zalaganju za unapređenje socijalne politike na Zapadnom Balkanu. IDC-u je, kao dugogodišnjem partneru ASB-a i članici IRIS mreže koja okuplja organizacije pružaoce socijalnih usluga, dodeljena uloga lokalnog implementacionog partnera za Srbiju.

Uloga IDC-a je da kroz mentorski rad pruži podršku akterima na lokalnom nivou u osmišljavanju ideja za projekte iz oblasti socijalnog razvoja i razvoja socijalnih usluga. Drugi korak je da kroz edukaciju i prenošenje potrebnih znanja i veština osnažimo lokalne aktere da svoje ideje pretoče u predloge projekata. Uz podršku iskusnih projektnih menadžera IDC-a svaka od 15 opština, koje je odabralo Ministarstvo za rad boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, razviće po 3 predloga projekata spremnih za finansiranje, sa kojima će ove opštine moći da konkurišu za različite fondove.

U proteklom periodu realizovani su sastanci i obuke u opštinama Trgovište, Bela Palanka, Žabalj, Apatin, Čoka, Ljubovija, Kovačica, Lučani, Mali Zvornik, Kosijerić, Čukarica, Smederevska Palanka, Beočin, Bač i Negotin. Veliki broj zaposlenih u opštinama, zaposleni u lokalnim centrima za socijalni rad, udruženjima građana i javnim ustanovama,  imalo je prilike da zajedno sa projektnim menadžerima IDC-a operacionalizuje svoje ideje, uklopi ih u nacionalne razvojne strategije i strategije razvoja svoje zajednice, kao i da se upozna sa glavnim alatima i tehnikama pisanja predloga projekata.

U narednom periodu lokalni akteri će raditi na razvoju finalnih predloga projekata. Rezultat zajedničkog zalaganja biće 45 predloga projekata iz oblasti socijalne zaštite u Srbiji, ali još važnije uvećane kompetencije nosilaca socijalne politike na lokalnom nivou i uspostavljeni temelji buduće saradnje između lokalnih aktera, kao i između IDC-a i 15 novih partnerskih opština!