Home > Aktuelno > Završna konferencija: Nemačka pomoć za migrante u Srbiji
Print Friendly, PDF & Email

Danas se završava trogodišnji angažman IDC-a na pružanju podrške i pomoći migrantima na putu kroz Srbiju. Tokom ovih godina osim medicinske pomoći koja je bila glavna komponenta, IDC je bio angažovan pružanju humanitarne pomoći, realizaciji volonterskih aktivnosti, aktivnosti posvećenih jačanju  kohezije u lokalnoj zajednici. Završnom konferencijom okupili smo veliki broj saradnika, prijatelja i zainteresovanih strana sa kojima smo se još jednom osvrnuli na zajednička postignuća i buduće planove.

U okviru prvog panela, koji je moderirao direktor ASB-a za Srbiju Gordan Velev, govorili su Ketrin Ciganovski, predstavnica Ambasade Nemačke, Ivan Gerginov iz Komesarijata za izbeglice i migracije RS, Hans Fridrih Šoder iz UNHCR i Nikolas Bizel iz Delegacije EU u Srbiji.

 

 

 

 

 

U okviru drugog panela, koji je moderirao direktor IDC, Miodrag Nedeljković, govorili su Dr Vesna Knjeginjić, pomoćnik ministra u Ministarstvu zdravlja RS, Ivan Gerginov iz Komesarijata za izbeglice i migracije RS, Dr Periša Simonović iz Instituta za javno zdravlje Batut, Dr Krsto Kureš, direktor Doma zdravlja Šid i Dr Predrag Životić iz Svetske zdravstvene organizacije.

 

 

 

 

 

Medicinski timovi IDC-a podržani su projektima podržanim od strane Nemačkog ministarstva spoljnih poslova, koji su realizovani u saradnji sa Arbeiter Samariter Bund Srbija, kao i projektom Naša ambulanta podržanim od strane ASB Bavaria i projektima podržanim od strane grupe španskih donatora koje je IDC realizovao sam. Tokom prethodne tri godine IDC medicinski timovi realizovali su 52.403 medicinske intervencije. U jednom trenutku 7 angažovanih medicinskih timova, 2 mobilna volonterska tima, zubna ambulanta u Šidu, pomoć u lekovima, medicinskoj opremi i medicinskim vozilima samo su deo aktivnosti kojima smo zahvaljujući podršci donatora uspeli da damo doprinos pružanju adekvatnog i humanog odgovora na potrebe migranta u Srbiji.