Home > Aktuelno > Aktivnosti na Erasmus+ projektu „Inkluzivna prva pomoć“
Print Friendly, PDF & Email

Aktivnosti na Erasmus+ projektu „Inkluzivna prva pomoć“

U okviru projekta Inkluzivna prva pomoć (INFA) organizovan je treći projektni sastanak u Kilu (Nemačka) 14. i 15. oktobra 2023. godine, kako bi se predstavile studije slučaja nemačke humanitarne i socijalne organizacije Arbiter Samaritan Bund (ASB) u oblast inkluzivnih kurseva prve pomoći. Članovi IDC-a su imali priliku da steknu znanja i upoznaju se sa posebnostima pružanja inkluzivnih kurseva prve pomoći.

Prezentacija dve obuke iz kursa prve pomoći

  • Prva studija slučaja / Kursevi prve pomoći za decu predškolskog i školskog uzrasta:

ASB obuka naglašava mere trenutnog reagovanja prilagođene pedijatrijskim hitnim slučajevima, obezbeđujući da deca budu opremljena znanjem za rukovanje situacijama i da mogu da izvedu mere za spasavanje života. Ove sesije obuke ne pokrivaju samo praktične praktične tehnike zasnovane na njihovim ličnim iskustvima, već i promovišu svest o potencijalnim opasnostima u okruženju dece, sa ciljem da se blagovremeno reaguje na hitne slučajeve.

  • Druga studija slučaja / Kursevi prve pomoći za slepe i slabovide osobe / ASB Berlin

ASB prepoznaje jedinstvene izazove sa kojima se suočavaju pojedinci sa oštećenjem vida i prilagodio je kurseve prve pomoći kako bi ovu zajednicu osnažio osnovnim veštinama. Ovi specijalizovani kursevi naglašavaju taktilne i slušne tehnike, omogućavajući učesnicima da efikasno procene i reaguju na hitne slučajeve uprkos svojim vizuelnim ograničenjima. Pored toga, ASB-ova obuka za slepe i slabovide osobe fokusira se na negovanje poverenja u primenu prve pomoći, oslanjanje na druga čula i korišćenje pomoćnih uređaja ili tehnologija kako bi se osigurala bezbednost i dobrobit i osobe koja pruža prvu pomoć i pacijenta.

Diskusija

Nakon prezentacija studija slučaja, predstavnici partnera na projektu su kritički ocenili predstavljene kurseve prve pomoći, razmenjujući povratne informacije i lična iskustva. Kroz zajedničku diskusiju, identifikovane su oblasti poboljšanja, osmišljene su inovativne nastavne metode i predložene su preporuke za poboljšanje kurseva, a sve u cilju postizanja efikasnih i dostupnih kurseva prve pomoći za širu javnost i/ili pripadnike različitih ciljnih grupa.

Više o projektu: https://idcserbia.org/projekti/inkluzivna-prva-pomoc-infa/