Home > Aktuelno > Humanitarni vikend: priča o snažnim ženama
Print Friendly, PDF & Email

Humanitarni vikend: priča o snažnim ženama

IDC je nedavno imao priliku da bude deo jedne plemenite i inspirativne humanitarne akcije u Čačku. Naša drugarica Katarina Matić, Čačanka, koja već dugo živi i radi u Njujorku, kontaktirala nas je kako bismo zajedno organizovali akciju u kojoj bi garderobu, nameštaj, belu tehniku i druge stvari donirala jednoj socijalno ugroženoj porodici.

Motiv za akciju u početku nije bio previše ambiciozan, sve je počelo jednim običnim prazničnim raspremanjem stana. Odvajajući stvari koje više ne koristi, a koje su u dobrom stanju, Katarina je poželela da uradi nešto dobro za sebe, ali i za druge. Kada smo napravili spisak stvari koje bi Katarina htela da donira kontaktirali smo Centar za socijalni rad u Čačku, sa kojim saradjujemo, a oni su nas uputili na porodicu koja je u najvećoj potrebi za stvarima koje smo pripremili.

U pitanju je samohrana majka N.N. koja ima dve ćerke od 7 i 10 godina. Njih tri žive u neformalnom naselju u blizini Gradske bolnice u Čačku u jako lošim uslovima. N.N. je nezaposlena jer njena ćerka ima problema sa zdravljem, i ne može da uskladi rad i brigu o porodici. N.N. se oslanja na pomoć svojih komšija i bližih prijatelja, koji su joj privremeno pozajmili nameštaj i kućne aparate.

Danima smo zajedno pakovale stvari koje više ne nosimo, sudove sa poslednje police koje nikad ne upotrebljavamo, igračke i knjige koje smo prerasli. Sve smo spakovali u auto i odvezli prvu turu. Tom prilikom upoznale smo N.N. i devojčice i videle prostor u kom one trenutno borave. Iako se trude da sve održavaju čistim i urednim osnovni nameštaj im nedostaje, a sam objekat u jako je lošem stanju i ne predstavlja bezbedno mesto za život. Ovom prilikom smo napravili plan da prilikom renoviranja stana nameštaj koji ne bude više potreban prosledimo ovoj porodici, a takođe sa Nevenom smo pričali i o mogućnostima za rešenje njenog stamebnog pitanja kroz jedan od programa stambene podrške u okviru projekta koji IDC trenutno realizuje u Čačku.

Akciju smo nastavili narednog vikenda, kada smo angažovali ekipu koja je u dom N.N. i devojčica dostavila šporet, mikrotalasnu, radni i trpezarijski sto i stolice, ormar i tri kauča, pored drugih stvari.

Iako sve ovo naizgled zvuči jednostavno, zapravo puno faktora u ovoj priči zahtevalo je dobru pripremu. Pre svega, bilo je izrazito važno pronaći motivaciju da se odvojimo od stvari koje više nemaju funkciju za nas, a da zatim razmišljamo na način da one nekome drugome mogu biti od koristi. Potom potrebno je bilo osloniti se na poznavanje lokalne zajednice i ljudi u potrebi, kojih je uvek previše. Međutim, kada su naše mogućnosti ograničene, potreban nam je neko ko će nam pomoći kako da odaberemo jednu porodicu, koja je u tom trenutku u najvećoj potrebi za onim što mi nudimo. U ovom nam je od velike važnosti bilo to što su nam iz Centra za socijalni rad predložili ovu porodicu, kako bi pomoć otišla u prave ruke.

Veliko hvala Kaći za priliku da budemo deo ove divne akcije. Nadamo se da će ova akcija inspirisati i druge ljude da pogledaju svoje ormare i ostave i krenu našim primerom, čineći dobro za sebe i za druge. 

Katarina do sada ima velik staž u humanitarnim poslovima. Bavila se volonterskim radom u Njujorku sa ugroženim populacijama, u skloništu za beskućnike, radom sa organizacijama i vladom u projektima na temu borbu protiv trgovine ljudima, a radila je i sa decom koja ne mogu da isprate redovan školski program.