Home > Aktuelno > Otvaranje Dobrosusedskog kluba Pirot
Print Friendly, PDF & Email

Otvaranje Dobrosusedskog kluba Pirot

U četvrtak 30.03.2023. godine u Pirotu, na adresi Kozaračka 96b, otvoren je Dobrosusedski klub Pirot u okviru projekta  “Reintegracija 2 – dalja podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji”. Klub će prvenstveno biti namenjen deci i mladima koji će u njemu biti u prilici da pohađaju različite besplatne sadržaje – radionice za pomoć pri učenju,  radionice stranih jezika, volonterske i kreativne radionice kao i brojne druge.

 

 

 

 

 

 

U sklopu svečanog otvaranja Dobrosusedskog kluba, uručeni su i ugovori o dodeli podrške korisnicima projekta koji su izabrani u okviru prvog kruga podrške.

15 korisnika projekta  su dobili plastenike kako bi pokrenuli poljoprivrednu proizvodnju i stekli dodatne prihode za svoje porodice, dok je 6 poslodavaca, koji su zaposlili ukupno 12 nezaposlenih lica, dobilo podršku u vidu nabavke opreme i mašina za unapređenje svoje proizvodnje ili usluga, u vrednosti od 3.750,00 eura po novootvorenom radnom mestu.

U narednim ciklusima podrške u okviru projekta REINTEGRACIJA II, biće obezbeđena podrška za još:

  • Najmanje 20 lica (iz teže zapošljivih grupa) koji će dobiti grantove za samozapošljavanje
  • Najmanje 28 nezaposlenih lica (pripadnika težezapošljivih grupa) koji će se zaposliti kod poznatog poslodavca uz subvenciju poslodavcu za otvaranje radnog mesta
  • Najmanje 30 lica (pripadnika teže zapošljivih grupa) koji će dobiti obuke za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju
  • Najmanje 600 dece i mladih koji će učestvovati na ukupno 250 inkluzivnih radionica
  • Podrška dvema društvenim inicijativama, odnosno razvoj usluga socijalne zaštite

Ukupna vrednost projekta za Grad Pirot iznosi 400.000,00 eura, a trajaće do 30. aprila 2025. godine. Informacije o aktivnostima, otvorenim konkursima i drugo su dostupne na sajtu – www.reintegracija.net.

_____________________________

Nosilac projekta je nemačka organizacija ASB (Arbeiter-Samariter-Bund), implementacioni partner je IDC, dok je lokalni partner na projektu udruženje građana ,,Ternipe’’. Projekat je podržan od Grada Pirota i opštine Dimitrovgrad i finansiran je sredstvima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ.