Home > Aktuelno > Poseta dobitnicima grantova za samozapošljavanje u okviru projekta – Re!ntegracija – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji
Print Friendly, PDF & Email

Poseta dobitnicima grantova za samozapošljavanje u okviru projekta

Re!ntegracija – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji

 

U sredu i četvrtak, 14.04.2021. i 15.04.2021.godine, predstavnici grada Novog Pazara, opština Tutin i Sjenica, zajedno sa predstavnicima SEDA-e i projektnim timom obišli su korisnike na teritoriji ova tri grada, a koji su dobitnici opreme u vrednosti do 3.000 eura za pokretanje sopstvenog posla.

Projektom „Re!ntegracija – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji“ obuhvaćena su prvenstveno lica iz povratničke populacije i dodeljeno je 45 grantova za samozapošljavanje, dok je 145 lica prošlo intezivne biznis obuke, a planirana je podela ukupno 90 grantova.

45 firmi – poslovnih inicijativa je važan rezultat za region jer predstavlja priliku za samozapošljavanje kako ovih lica tako i većeg broja nezaposlenih koji će kroz ove novootvorene biznise imati priliku da se zaposle i ostvare stabilan prihod za svoje porodice.

U Novom Pazaru projektom „Reintegracija“ otvorene su firme za usluge čišćenja, frizerski saloni, autoperionice, stolarske radionice i brojne druge delatnosti, a na teritoriji opština Tutin i Sjenica otvorena perionica za pranje tepiha, šnajderske radnje, video servisi uz dodatnu podršku i razvoju poljoprivrede.

Veliki doprinos samozapošljavanju pružen je kroz finansiranje projekta sredstvima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ uz odličnu saradnju grada Novog Pazara, opština Tutin i Sjenica, Regionalne razvojne agencije SEDA, udruženja Merhamet Sandžak i organizacija ASB Srbija i Inicijativa za razvoj i saradnju IDC koji su nosioci, te implementatori projekta.

Pored otvorenih firmi i poslovnih inicijativa, ovaj projekat je do sada okupio više od 1.426 dece i mladih kroz brojne radionice u dobrosusedskim klubovima otvorenim u ova tri grada.

Projekat traje do kraja 2021. godine, a trenutno je u toku poziv za dokvalifikacije i prekvalifikacije – zainteresovani mogu pronaći više informacija na sajtovima SEDA-e, grada Novog Pazara i opština, te sajtovima IDC-a i ASB-a.

 

 

_______

Projekat ukupne vrednosti 1.226.000 evra finansiran je sredstvima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ i do kraja 2021. godine.

Nosilac projekta je ASB Serbia (Arbeiter-Samariter-Bund), implementator Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC), a partneri na projektu su grad Novi Pazaropština Sjenica, opština Tutin, u partnerstvu sa Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka – SEDA i Muslimanskim humanitarnim društvom „Merhamet – Sandžak“.