Home > Aktuelno > Prvi digitalni logopedski set u Novom Pazaru i njegov značaj
Print Friendly, PDF & Email

Prvi digitalni logopedski set u Novom Pazaru i njegov značaj

Marija je logoped iz Novog Pazara, on ima 33 godine i ujedno je i supruga i majka dvoje dece, i žena koja vodi sopstveni biznis. Odmah po diplomiranju, i stažiranju u Beogradu, Marija je počela da radi sa decom, u rodnom gradu. Novi Pazar je grad poznat po visokom natalitetu, gde prosečna porodica ima 4-5 dece. Marija je već u ranim radnim godinama prepoznala potrebu za logopedom i razvojnim terapeutom, kao dugoročnu poslovnu priliku.

Marija je do sada, u svom malom, ali živopisnom i udobnom studiju, pomogla više od 1.800 dece i odraslih. Problemi kojima se bavi su različiti: problemi u govoru, autizam, mentalni poremećani, oštećenja sluha, izgovor zvukova, poremećaji pažnje, poteškoće u čisutanju i pisanju itd. Marija takođe ima veliko iskustvo u podršci odraslima nakon moždanog udara.

 

„Porodica je najvažniji faktor u ranom otkrivanju problema kod dece. Roditelji, zbog nedostatka vremena i savremenog načina života, imaju sve manje vremena za rad sa decom, pa se detetov govor „gradi“ preko telefona ili TV-a, igrica, što za posledicu ima povećan broj dece sa teškoćama u razvoju“, kaže Marija. Statistika u Srbiji pokazuje da je 80% dece koja upišu prvi razred u nekom trenutku bila potrebna ili još uvek potrebna neka vrsta pomoći logopeda.

U okviru projekta „Reintegracija – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiju“, Marija je dobila grant za samozapošljavanje, digitalni logopedski set. Sa ponosom možemo da kažemo da više od 40% korisnika ovog projekta čine žene i da je jačanje ženskog preduzetničkog duha jedna od naših dugoročnih tendencija.

„Rad sa decom je moj poziv, to je ono zbog čega se svakog jutra budim srećna“, kaže Marija i nastavlja: ​​„Stipendija mi je mnogo pomogla, bio je povoljan vetar u leđa i leđa mojih malih  pacijenata. Digitalni logopedski set je mašina koja obrađuje zvuk koji logoped izgovara i prilagođava ga mozgu pacijenta, tako da se vreme potrebno za tretman značajno skraćuje, a sam tretman je mnogo efikasniji. Zahvaljujući ovoj podršci, sada možemo da ponudimo pristupačno visokokvalitetne tretmane pacijentima u Novom Pazaru i okolini.”

Marija je prvi terapeut koji poseduje ovakvu mašinu u Novom Pazaru i jedan od retkih u Srbiji. Mnoge porodice u Novom Pazaru danas imaju sreću što Mariju ubrajaju u svoj krug podrške. Mi smo posebno srećni kada podrška koju pružamo u okviru projekata dodje do pravih ljudi i ostvari pozitivan uticaj ne samo na dobrobit pojedinca, već na čitavu zajednicu.

_______________________

Nosilac projekta je ASB Srbija (Arbeiter-Samariter-Bund), glavni implementacioni partner IDC, a korisnički okruzi na projektu su Pirotski, Rasinski i Raški okrug. Projekat je finansiran sredstvima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ.  Lokalni implementacioni partner je Merhamet Sandžak.